Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Légúti megbetegedések, asztma

Augusztusban, szeptemberben könnyen összefuthatunk orrukat fújó, köhögő emberekkel, hiszen a pollenek, például a parlagfű koncentrációja ezekben a hetekben a legmagasabb. Fontos, hogy odafigyeljen magára a szénanáthától szenvedő allergiás beteg, hiszen másként könnyen asztmába csaphat át betegsége. Persze az asztma már korábban, önmagában is megkeserítheti a betegek életét.

A légúti betegségek egyik leggyakoribb formája, az asztma, már gyermekkorban kialakulhat. Ez a betegség, mely az érintettek egész életét végigkíséri, a szervezet oxigénellátását jelentősen rontja, nehézlégzést, adott esetben fulladást is okozhat.

Tünetként gyakori jel a sípoló légzés.

Az asztmás rohamok bizonyos időszakonként újra és újra jelentkeznek. Kialakulhatnak allergiás reakció következtében is, de a roham voltaképpeni kiváltó oka többnyire ismeretlen. Gyógyszeres kezelés és megfelelő étrend mellett azonban a betegség ellenére teljes életet lehet élni.

Csak orvosi felügyelettel!

Az asztmás betegek számára a sportolás –annak ellenére, hogy a folyamatos mozgásban a légzőrendszer intenzíven részt vesz – nemcsak hogy engedélyezett, de kifejezetten ajánlott; sokszor terápiás céllal elő is írják! Természetesen szükséges folyamatosan konzultálni a szakorvossal. Olykor maga a terhelés is kiválthat asztmás jellegű tüneteket, ennek kezelése szintén orvosi segítséget igényel. Vegyük figyelembe, hogy a hideg levegő vagy az uszodák vizének kipárolgásai provokáló hatásúak lehetnek.

A dohányosok réme: hörghurut

Magyarországon a dohányosok száma rendkívül magas. Közülük sokan küzdenek egy másik légúti megbetegedéssel, a hörghuruttal. Ennek tünete a köhögés és a nehéz légzés mellett a nagymértékű teljesítménycsökkenés. A sportolóknak többek között ezért sem ajánlott a dohányzás. A hörghurutos betegek sportolása – amennyiben nincsenek szövődmények – az asztmásokéhoz hasonlóan, orvosi felügyelet mellett engedélyezett.

Címkék: asztma, légúti betegség, életmódLegújabb termékeink

Háromszög mintás hosszú nadrág
Fogyasztói ár:
11.900 Ft

Ecset mintás hosszú nadrág
Fogyasztói ár:
11.900 Ft

Hosszú ujjú női póló, sötétkék
Fogyasztói ár:
5.900 Ft