Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Itt a tavasz! Tippek, hogy hogyan térj vissza a szabadtéri sportoláshoz

Katus Attila
A több napsütés eredményeként egyre nagyobb kedvünk van kimozdulni a természetbe, és ilyenkor telnek meg újra a kültéri futó- és sportpályák. Mindig jó, ha van, ami motiváljon minket, azonban sok mindenre oda kell figyelni, amikor egy hosszabb kihagyás után ismét kültéren kezdünk el mozogni. A következő tippek segítségével könnyedén elkerülheted a nem kívánt sérüléseket és megfázásokat.

1. Mindig figyelj oda a bemelegítésre

Legyen szó intenzív edzésről vagy egy laza kocogásról, a testünk átmozgatásáról nem szabad előtte megfeledkezni. A bemelegítés felkészíti mind az agyunkat, mind a testünket a mozgásra. Ilyenkor serken a vérkeringésünk is, valamint megemelkedik a pulzusszám, növelve a vér oxigénellátó kapacitását. A megfelelően elvégzett bemelegítéssel csökkenthetjük a mozgás során bekövetkezhető sérülések esélyét is.

2. Öltözz az időjárásnak megfelelően

A tavasz első napsugarai igen csalókák lehetnek, így mindig oda kell figyelni, nehogy túl lengén öltözzünk fel a mozgáshoz. Hogy elkerüljük a megbetegedéseket, mindig öltözzünk rétegesen és kényelmesen. Szeles időben ne feledkezz meg a sapkáról sem, hiszen izzadt hajjal könnyebb megfázni.

3. Ügyelj a folyadékpótlára is

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a folyadékpótlás mennyire fontos a nap során, de ez mozgás esetén kiemelten igaz. Vannak olyan edzések, melyek során folyamatosan szomjazol, de van, amikor valaki annyira belemerül a mozgásba, hogy megfeledkezik a vízivásról. Mindig legyen nálunk folyadék, ami nem túl hideg, de nem is túl meleg, és az edzésed hosszától függően körülbelül 15 percenként fogyassz pár nagy korty vizet. A szabadban a napsütés fokozhatja az izzadást, így semmiképp ne indulj kedvenc kulacsod vagy shakered nélkül a sportpályára.

4. Ne menj haza nyújtás nélkül

Az edzés végi nyújtás legalább olyan fontos, mint a bemelegítés. Sportolás során az izmaink összehúzódnak, amit a nyújtással tudunk enyhíteni. Arra azonban nagyon fontos figyelni, hogy sérült izmainkat ne nyújtsuk.

5. Támogasd szervezeted vitaminokkal

A megfázás elkerülésének egyik legfontosabb pillére az, hogy biztosítsd szervezeted számára a szükséged vitaminokat. A KATUSFOOD C+D3 vitamin sportolás során és a pihenőnapokon is támogatja egészséged. A napi két tabletta megadja az immunrendszered erősítéséhez szükséges 1000 mg C-vitamin és 2000 NE D3-vitamin mennyiséget. A KATUSFOOD Brutál Mátrixról sem szabad megfeledkezni, ez az étrend-kiegészítő tökéletes társad lehet az edzések során. A termék 22 féle hatóanyagot tartalmaz, amelyekkel támogathatod edzéseidet és remek kiegészítője lehet egészségtudatos étrendednek is.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat akkor biztosan könnyedén vághatsz bele, vagy térhetsz vissza a kültéri sportolásba.

Címkék: energia, tavasz, mozgás, katustippek, Katus Attila, testmozgás, katusfood, vitamin, egészség