Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Nők és a sport

Régen gyakran lehetett hallani olyan véleményt, hogy a nők jóval gyengébbek, mint a férfiak, nehezebb fizikai munkára alkalmatlanok, így a sportolás sem nekik való. De mára a helyzet megváltozott: szinte nincs olyan sportág, amelyben ne szerepelnének a hölgyek. Ők is hasonlóan terhelhetőek, mint a férfiak, eltérés csupán bizonyos mennyiségi mutatókban van. Nézzük meg, mi a helyzet a különböző, speciális női élethelyzetekben.

Menstruáció és a sport: „finomítani” az edzésen

Gyakori kérdés, hogy a menstruáció idején megváltozik-e a nők terhelhetősége, esetleg ajánlatos-e ezen időszak alatt módosítani az edzésprogramon. Általánosságban elmondható, hogy a menstruáció nem akadályozza a sportolást, ám javasolt az edzéstervbe némi változtatást beiktatni. Ilyenkor a nők 80%-ánál a teljesítmény nem változik, míg 9%-nál romlás figyelhető meg. (Habár előfordult már javulás is!) Ennek ellenére e periódus alatt érdemes a tréningen némiképp „finomítani”. Egyrészt az esetleges fertőzések elkerülése érdekében javasolt felfüggeszteni a vízi sportokat, másrészt az erőteljes haspréssel végzett gyakorlatok sem ajánlottak, mivel a megnövekedett hasi nyomás a görcsöket erősebbé teheti, ugyanakkor a hasizom ilyenkor nem funkcionál az egyébként megszokott mértékben.

Várandósság

Kiemelten fontos időszak a nők életében a várandósság, amikor sok kérdés merül fel a sportolással és a táplálkozással kapcsolatban.

Tilos a fogyókúra!

Fontos tudni, hogy a terhesség alatt tilos a fogyókúra. Az elhízás megelőzése, nem pedig a fogyás a cél, ennek legmegfelelőbb módja pedig az aerob jellegű mozgásformák gyakorlása.

A testmozgás megengedett, de…

Tehát a várandósság alatt a mozgás nem tilos, sőt, számos jótékony hatása van. Ám a következő aranyszabályt soha ne felejtsünk el: mindig a magzat és a saját magunk egészségét tartsuk szem előtt, és legyünk folyamatos kapcsolatban az orvosunkkal. Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a várandósság egy egészséges állapot, tehát ne kezeljük úgy a várandós anyukát, mintha beteg lenne! Ennek ellenére oda kell figyelniük arra, hogy a sportolás ne „edzés jellegű” legyen, hanem inkább az anya és a magzat szervezetének optimális működését, fejlődését szolgálja.

Mit nem szabad?

Akadnak olyan helyzetek, amelyeket a magzat egyáltalán „nem kedvel”. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy kerülendők a maximális intenzitással végzett gyakorlatok, amelyek oxigénhiányos állapotot okozhatnak, és elvonják a magzattól a szükséges tápanyagokat és energiát. Emellett a hosszú ideig tartó, nagy intenzitású edzések sem ajánlottak, hiszen ezek magas hőmérsékletet generálnak, ami szintén nem előnyös a babának. A magzat 37 °C-on fejlődik optimálisan. Ha a kismama teheti, akkor sportoljon inkább a hűvösebb délelőtti órákban. Ezen kívül a ruházat helyes megválasztása is sokat segíthet! A kismedencében kialakuló magas nyomás a hasizmok erőteljes összehúzódásának eredménye. Ez elkerülhető, ha az erőteljes hasprés kimarad a kismama edzésprogramjából. A legalapvetőbb szabály, hogy a várandós nő kerülje azokat a sportágakat, amelyekben esély van az ütközésre, mert ez veszélyezteti a magzatot!

Trimeszterek és mozgásformák

Felvetődik tehát a kérdés, hogy miként és mit sportoljon a nő a terhesség idején?

Az első trimeszterben (1–3. hónap) nyugodtan végezhet könnyített aerob edzéseket, illetve közepes intenzitással is megpróbálkozhat, hiszen a magzat energiaigénye itt még minimális. A maximális terhelést és a súlyzós edzéseket mindenesetre kerülje! Ne feledje, ez az időszak a magzatról szól!

A második trimeszterben (4–6. hónap) már ne végezzen rázkódással járó mozgásformákat.

A harmadik trimeszterben (7–9. hónap) ajánlott a speciálisan összeállított terhestorna,

melynek során földközeli helyzetben gimnasztikai, nyújtó gyakorlatokat végeznek.

A terhesség alatt folytatott sporttevékenységnek egyébiránt számos előnye van: nemcsak meggyorsítja a szülést, de növeli a vajúdás alatti állóképességet, valamint elősegíti a kismamák szülés utáni gyorsabb felépülését.

Címkék: menstruáció, terhesség, várandósság