Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

A pihentető alvás

Mindennapi, valamint sportbeli teljesítményünket, munkabíró-képességünket nemcsak egy tényező befolyásolja. A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozás, valamint a naponta beiktatott mozgás mellett óriási szerep jut a pihenésnek is.

Két fajtájáról beszélünk. Az aktív pihenés esetén sportolásra, mozgásra kell gondolni, míg a passzív pihenés nem más, mint az alvás, a heverészés, esetleg tévézés, zenehallgatás vagy olvasás, de utóbbiak nem pihentetnek eléggé.

Mivel majdnem a fél életünket átalusszuk, kijelenthetjük, hogy az alvás nélkülözhetetlen része az életünknek. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségben és mennyiségben tesszük mindezt. Az alvás átlagos időtartamának nyolc órát mondanak, de életkortól függően ez eltérhet. Kamaszkorban például a fejlődésben lévő szervezet több alvást, hosszabb regenerációt igényel. Az ajánlott napszak – a pihentető alvásra – mindig az éjszaka, mivel akkor kevesebb inger, zavaró hatás ér minket. A délutáni pihenés is jótékony, de csak abban az esetben, ha rendszeres, mivel akkor szokja meg a szervezet.

Mindenhol jó, de legjobb otthon. Ez a mondás az alvásra is igaz, mivel legjobban a megszokott, otthoni környezetben tudjuk kipihenni magunkat. Emellett a matrac és az ágy minősége sem elhanyagolható. Egy nem megfelelően kiválasztott matracon nem tudjuk kipihenni magunkat, ráadásul még maradandó károsodást – például gerincferdülést – is okozhat.

Passzív pihenés mellett aktív programokon is részt vehetünk. Ezeket mindig úgy válasszuk meg, hogy helyszín és időpont tekintetében teljesen eltérjen a megszokottól, különben nem fog minket kikapcsolni. Fontos szempont legyen még a megfelelő mozgásforma kiválasztásánál, hogy szórakoztasson minket.

Ellazulásra tökéletes alternatíva lehet a masszázs, amely oldja a görcsöket, illetve serkenti a vér- és nyirokrendszer működését. Ugyanakkor a masszíroztatás is akkor lesz pihentető, ha rendszeresen eljárunk. Szauna, gőzfürdő és a hideg-meleg váltófürdő is jó választás a regenerációra, amennyiben hozzászoktatjuk a szervezetünket.

Címkék: alvás, pihenés, masszázs