Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

A fogyás matematikája

Miért van az, hogy alig eszünk pár falatot, mégsem fogyunk? Sőt, ha esetleg fogyunk is néhány kilót nagy éhezések közepette, kicsivel mindig több jön vissza? Tényleg igaz, hogy enni KELL ahhoz, hogy fogyni tudjunk?

Ismerkedjünk meg néhány fogalommal, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy testtömegünket hosszú távon is sikeresen csökkenteni tudjunk.

Alapanyagcsere:

Energiaszükségletünket (kilo)kalóriában vagy kilójouleban határozzuk meg, a váltószám közöttük körülbelül  4. Egy kalória az a hőmennyiség, amely 1 g 14,5 °C-os víz hőmérsékletét 15,5 °C-ra emeli normál légköri nyomáson, ez a hivatalos meghatározás, definíció. Az SI mértékrendszer szerint ma már joule-ban, illetve kilójoule-ban adjuk meg ezen értékeket, ám ez még nem teljes körűen alkalmazott megoldás, legtöbben kalóriában gondolkodunk. A legtöbb energiát a zsírok, ennél kevesebbet a fehérjék és a szénhidrátok  juttatják a szervezetbe.

Az alapanyagcseréd egy teljesen egyéni érték, ami bizony életed során folyamatosan változik. Megmutatja,hogy mekkora energia szükséges ahhoz, hogy fenntartsd tested hőmérsékletét, légzésedet, emésztésedet, és minden olyan funkciót a testedben, ami ahhoz kell, hogy életben maradj.

Jojó-hatás:

Ha hosszú távon kevesebbet eszel, mint az alapanyagcseréd – ezt meghatározza a nemed, korod, magasságod, jelenlegi testsúlyod is- akkor bár rövid távon fogyni fogsz, a sanyargatás végeztével tested „takaréklángra” fog kapcsolni, annak érdekében, hogy fel tudjon készülni a következő ilyen megterhelésre. Mi lesz ennek az eredménye? Hízás, nem is kevés.

Kalóriaszükséglet:

Mindezt, amit a jojó hatás tesz, tehet velünk úgy tudjuk kikerülni, ha odafigyelünk, hogy legalább annyi energiát bejuttassunk a szervezetünkbe energia, azaz étel formájában, ami fedezi az alapanyagcserénket.

Összegezve tehát, ha elég körültekintőek vagyunk, odafigyelünk, hogy se túl keveset, se túl sokat ne együnk, rendszeresen sportoljunk, akkor fogyásunk bár picit lassabb, de sokkal tartósabb lesz.

Címkék: fogyás, kalória, jojó