Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Anti aging táplálkozással az öregedés ellen?

Az öregedés egy természetes folyamat, ami elkerülhetetlen, de sokat tehetünk a folyamat késleltetéséért, akár az életmódunk, azon belül a táplálkozásunk oldaláról is. Mindehhez csak néhány apróságot kell betartanunk.

A sejtek öregedésének gátlását egy alapvetően egészséges táplálkozással tudjuk megvalósítani. Anti aging táplálkozás alatt egy változatos, nem csupán fellángolás szerűen folytatott diétát értünk, ahol a legfontosabb, hogy figyeljünk oda mind az élelmiszerek minőségére, összeválogatására, mind az ételek elkészítésére is.

Mit érdemes tehát megfogadni, ha számít, hogy hány évesnek érezzük magunkat a bőrünkben?

  • Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, hiszen magas rost, vitamin, ásványi anyag, és antioxidáns tartalmuknál fogva lassítják a szükségtelen folyamatokat, például a szabadgyökök képződését. Ezeket próbáljuk minél színesebben összeválogatni, hogy az antioxidánsok és flavonoidok szélesebb tárháza segítse testünk működését.
  • Húsfélékből válasszuk a fehér, soványabb húsokat, húsrészeket, és ne feledkezzünk meg a heti legalább egy alkalommal történő halfogyasztásról sem. Fontos azonban, hogy kerüljük a telített, illetve ún. transzzsírsavak bevitelét, ami az öregedési folyamatokat gyorsíthatja a szabadgyökök termelésével. Ezt azért fontos tudni, mert hiába választunk egy egészségesnek tartott halfélét, ha azt zsírban sütjük ki, elveszik a többszörösen telítetlen, omega-3 zsírsavtartalma!
  • Szintén hasznos, ha kerüljük a magas glikémiás indexű ételeket, tehát azokat, amik nagyon hamar nagyon magas szintre emelik vércukrunkat.
  • Kerüljük a gyorsételeket, da a finomított cukrokat tartalmazó ételekkel is bánjunk csínján.
  • A dohányzás semmilyen szinten nem fér bele az anti aging életmódba, és javasolt az alkoholfogyasztást is minimalizálni, persze időnként egy pohár jó minőségű bor még megengedhető.
  • Ezen felül nem feledkezhetünk meg a folyadékfogyasztásról, amilyen jól észlelhető ez a bőrünk állapotán, ugyan ez történik minden egyéb sejttünkkel is a testünkön belül. Válasszunk jó minőségű, kalóriamentes vizet, vagy italokat, de készíthetünk cukormentes gyümölcsteát, vagy limonádét is.
Címkék: antiaging, egészség, katusaktív