Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Itt a nyár, újra téma lesz a nők esküdt ellensége: a cellulit

A narancsbőr a bőr összecsípésével és felemelésével látható, narancshéjra emlékeztető párnácskák sokasága. A cellulit nem egyezik meg a cellulitisszel, mivel az utóbbi egy bőrgyulladás, viszont a narancsbőrnél semmilyen gyulladásról nem beszélhetünk.

A cellulit a bőr alatti kötőszöveti résszel kapcsolatos probléma. Általában a nőknél fordul elő, a férfiaknál a tesztoszteron hormon normálisnál alacsonyabb szintje okozhatja. Kialakulásának oka, hogy az évek múlásával az eleve vékony kötőszövet még tovább vékonyodik, ezért a zsírpárnák, amelyeknek időközben nőtt a mennyisége, jobban kitüremkednek.

A narancsbőr kia lakulásának fázisai

A cellulit keletkezésének négy fázisát különböztetjük meg:

  • 0. fázis: a bőr feszes és sima, az összecsípésekor nincs narancsbőr.
  • 1. fázis: a bőr felülete álló vagy fekvő testhelyzetben még sima, de összecsípésekor már látható a narancsbőr.
  • 2. fázis: itt már álló testhelyzetben is észrevehető a változás.
  • 3. fázis: álló és fekvő helyzetben is megfigyelhetjük a narancsbőrt.

A narancsbőr kezelése

A legjobb ellenszer a megelőzés. Sportoljunk és figyeljünk a táplálkozásra! Kerüljük az elhízást, így a zsírsejtek nagyságának növekedését is megakadályozzuk. Kiegészítésképpen rendszeresen masszírozzuk, dörzsöljük át egy erősebb kefével a kényes testrészeket, ezáltal a vér- és nyirokkeringést is fokozzuk.

Boltokban, valamint drogériákban a narancsbőr elleni készítmények tömkelegével találkozunk, de azt nem árt tudni, hogy ezeknek tudományosan bizonyított hatásuk nem igazán van. Léteznek azonban olyan gyógynövények, amelynek rendszeres fogyasztása vagy külső alkalmazása hatásos lehet: ezek a Centella, a vadgesztenye, a Fucus vesiculosus.

Címkék: nyár, narancsbőr, cellulit