Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Napfény és UV sugárzás

A környezeti tényezők is nagyban befolyásolják mindennapjainkat, teljesítményünket és hangulatunkat. Ilyen a napfény is, amit igyekszünk a nyári napokban szinte magunkba szívni, a szürke tél után nem tudunk betelni vele. Mire ügyeljünk ilyenkor, ha a napon tartózkodunk?

Az ibolyántúli sugárzás a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás, a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fénynél, azaz a violánál vagy ibolyánál nagyobb sugárzás tartománya, ami több típusú sugarat tartalmaz.

A napfény ultraibolya sugárzásának UV-A komponense a bőrben fokozza a csontok felépítésében nagy szerepet játszó D-vitamin ellátást. A másik ultraibolya, azaz az UV-B sugárzás veszélyeiről manapság eleget hallani, ezért bizonyára tudjuk, hogy vigyáznunk kell a szoláriummal és a nyári, déli napfürdőzéssel. Mellettük létezik egy sokak számára nem ismert, harmadik UV komponens is, az UV-C, amelytől nagyon nem kell „tartanunk”: csak az űrbe kilépő embereknek fontos az UV-C elleni védelem, amelynek baktériumölő, sterilizáló hatása van.

Ha napra mész, fontos a naptej használata. Hogy melyik a legmegfelelőbb faktorú, az függ a bőrtípustól, alapbarnaságtól, betegségtől, allergiától, gyógyszerektől. UV-B szűrőt általában minden naptej tartalmaz, UV-A-t azonban nem, pedig napallergia esetén például pontosan ez ellen kell védeni a bőrt. Minden terméken feltüntetnek egy úgy nevezett faktorszámot, ami arra utal, mennyire képes a készítmény a nap okozta bőrpír kialakulását késleltetni a nem fényvédett bőrhöz képest. Ha valaki például 15-ös fényvédőt használ, tizenötször hosszabb ideig tartózkodhat a napon leégés nélkül, mint aki egyáltalán nem használ naptejet.

A bőr barnulásával csökkenthetjük a faktor számot. Ami még nagyon fontos az az, hogy napozás után ápoljuk bőrünket, mivel kiszáradásra hajlamos. Erre számos napozás utáni krém közül választhatunk. Nagyon oda kell figyelnünk bőrünk egészséges barnulásra, mivel egyre nő a melanoma, azaz a bőrrákban érintettek száma Magyarországon is: évente körülbelül 700 halálos áldozatot követel ez a rosszindulatú betegség.

A megfelelő napszemüveg kiválasztása is kulcsfontosságú szemünk egészségének megőrzése érdekében. Ezt ajánlatos optikában vásárolni, mivel ott garantált annak megfelelő minősége. Amire a napszemüveg vásárlásakor mindenképp oda kell figyelnünk, az a CE jelzés. Ez jelzi azt, hogy a termék megfelel az Európai Uniós szabványoknak. A legfontosabb viszont az UV-védelem számszerű kifejezése. Keressük az UV 400-as szemüvegeket, amik 100%-os védelmet nyújtanak.

A napfény speciális hormonelválasztó hatással is bír: hangulatunkat nagymértékben pozitívan befolyásolja, ezért is alkalmazzák előszeretettel a fényterápiát a kedélybetegek kezelésére.

Ha tehetjük, tartózkodjunk minél többet a napon, ne csak nyáron, télen is, amikor szervezetünk alig kap napfényt.

Címkék: napfény, uv, katusaktív