Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Testünk építőkövei a fehérjék

A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok csoportja mellett az úgy nevezett makrotápanyagaink közé tartoznak, tehát energiát szolgáltatnak szervezetünk számára. Úgy viszont jobban ismerjük őket, mint szervezetünk építőköveit, melyre folyamatosan szükségünk van, hiszen fehérje nélkül nincs élet

 

.A fehérjék igen sokféle funkciót töltenek be a testünkben, például fehérjékből állnak, vagy tartalmaznak fehérjét:

  • az enzimek,
  • a testünkön belüli szállítófehérjék (pl. a hemoglobin),
  • a védőfehérjék (fertőzéssel vagy sérüléssel szemben),
  • bizonyos toxinok, méreganyagok,
  • hormonok (például: inzulin),
  • szerkezeti fehérjék (kollagén), vagy
  • a mozgást segítő fehérjék (pl. az izmokban található  aktin, miozin) is.

Éppen ezért fontos, hogy bevitelük mennyiségileg és minőségileg is megfelelő legyen. Mit is jelent ez pontosan?

A fehérjéket 20 féle aminosav építi fel (gondolj csak bele, ezek milyen sokféleképpen kapcsolódhatnak egymáshoz, mennyire bonyolult szerkezeteket alkotva), melyeket két nagy csoportra lehet bontani: esszenciális és nem esszenciális aminosavakra. Az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani (szemben a nem esszenciálisakkal), így azokat fontos, hogy külső forrásból, élelmiszereink által juttassuk be.

Az állat eredetű fehérjék (tej, tojás, húsok, halak) minden aminosavat tartalmaznak, mi több, éppen megfelelő arányban, ezzel szemben a növényi eredetű táplálékok (a szója és a gomba is bizonyos okok miatt) egy-egy alkotóból hiányosak.

Mire figyeljenek a vegán táplálkozást folytatók, akik mindennemű állati terméket kerülnek étrendjükben? Minden élelmiszer más-más aminosavból fog többet, vagy éppen kevesebbet tartalmazni (ezt tudományosan limitáló aminosavnak hívjuk). Ha nagyon gondosan, körültekintően állítjuk össze az étrendünket, akkor ebben az esetben mindig figyeljünk arra, hogy olyan ételeket párosítsunk össze (például gabonafélét hüvelyessel), amik tartalmazzák egymás limitáló aminosavát, így válhat teljes értékűvé az az adott étkezésünk. Ezt nevezzük komplettálásnak.

A mennyiség esetén pedig számít a korunk, nemünk, fizikai aktivitásunk, munkavégzésünk körülményei, esetleges betegségeink is, de az mindenkinél fontos, hogy törekedjen arra, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is olyan ételt válasszon, ami tartalmaz teljes értékű fehérjeforrást.

 

 

Címkék: fehérje, hús, vegán