Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Nyári sláger-gyümölcsök: a görög- és a sárgadinnye

Ismerd meg ezt a két isteni csemegét kicsit közelebbről is!

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék családjába tartozik, Afrika déli részéről származó növény. Könnyen rávágjuk, milyen finom gyümölcs is a görögdinnye, pedig valójában a zöldségek közé tartozik. A 10. században már termesztették Kínában, ez az ország a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is.

Formája lehet kerek vagy hosszúkás, kívül, a héja lehet egészen sötétzöld, vagy akár világos zöld csíkos, a húsának színe pedig piros vagy sárga, Magyarországon több, mint 15 fajtát termesztenek.

A görögdinnyét édes íze, aránylag nagy cukortartalma miatt kedveljük, de magas, 90%-os víztartalma is fontos szerepet játszhat a testünk hidratálásában a nyári kánikulai napokon. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.

A görögdinnye könnyen emészthető finomság, ami jó hatással van vesénkre, emésztőrendszerünkre egyaránt.

A sárgadinnye szintén a tökfélék családjába tartozik, de Ázsiából származik, amit már 4000 évvel ezelőtt is termesztettek. Termesztése csak azokon a vidékeken ajánlatos, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is, de mindenképpen magasabb lesz a görögdinnyéhez képest.

Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, barázdált, húsa narancs vagy zöldes árnyalatú, néhány fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változhat.

A sárgadinnye igazán minőségi választás. Szintén jó hatással van bélrendszerünkre, a szív és érrendszere, de emellett immunrendszerünkre is. Jó forrása kalciumnak, foszfornak, magnéziumnak, C- és E-vitaminnak, folsavnak is. Emellett még a béta-karotin tartalma is igen magas, ami az A-vitamin előanyaga. Magas a víztartalma, emiatt vízhajtónak hatással is bír.

Teljesen mindegy, melyiket választod, arra figyelj, hogy fogyasztás előtt alaposan most meg a dinnye héját, hogy elkerülj olyan fertőzéseket, mint a Salmonella.

Jó étvágyat!

 

Címkék: dinnye, gyümölcs, nyár