Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Nyári kedvencek: a paradicsom és a paprika

A nyári zöldségekből mindenkinek a paprika és a paradicsom ugrik be elsőként, nem csoda, hiszen nagyon szeretjük őket. Ismerjük meg őket egy picit közelebbről!

A paradicsom a csucsorfélék családjába tartozik, a burgonyával együtt, tehát, lehet, hogy most meglepődtél, de igen közeli rokonok! Paradicsomnak hívjuk magát a zöld növényt, és a termést is, amit megeszünk. Ez a termés bogyótermés, így akár gyümölcsnek is mondhatjuk a paradicsomot.

Származási helye Amerika, onnan került Európába, Olasz és Spanyolországba, majd terjedt el az egész kontinensen. Hozzánk balkán, illetve olasz-német közvetítéssel jutott el, az 1600-as években, kezdetben dísznövény volt. Igazán a két világháború között lendült fel a termesztés, főleg a konzervipar miatt.

 Olaszul: pomodoro, azaz aranyalma a neve, a magyar paradicsom szóban is megtaláljuk a hasonlóságot, ugye?

Rengeteg fajta létezik, nyers fogyasztásra, konzerválásra, amiket aszalásra használnak fel. Nem csupán piros színű létezik, narancssárga és sárga, sőt kifejezetten sötétek, de fehérek is vannak belőle. Forma és alak szerint is igen sokfélék lehetnek, biztosan te is találkoztál már koktélparadicsommal, cherry, szilva, bébiszilva, és egyéb paradicsomfajtákkal.

Akárcsak a burgonya, az éretlen, még zöld paradicsom is egy szolanin nevű anyagot tartalmaz, ami mérgező, ez az érés során bomlik el. Kedvező tulajdonsága, hogy magas a likopin tartalma, ami egy karotinoid vegyület, ez adja a színét, mi több, antioxidáns hatású!

A paradicsom 10 dekánként mindössze 23 kalóriát tartalmaz, víztartalma 95%, így diéta során is nyugodtan eheted. Emellett jó C-vitamin forrás, sok vízben oldódó rostot is tartalmaz, jól eltelít.

Ha forrásban lévő vízbe dobod, sokkal könnyen meg tudod hámozni, mert összeugrik a bőre.

A paprika szintén a csucsor, vagy burgonyafélék családjába tartozik. Latin neve a Capsicum, utal a kapszaicin nevű anyagra, ami bizonyos típusok csípősségéért felelős.

A paradicsomhoz hasonló úton jutott el hozzánk, szintén a 16-17. században. Kezdetben azt terjesztették, hogy termése mérgező, így sokáig csak dísznövényként ismerték, majd a bors ízét próbálták kiváltani, helyettesíteni a fűszerpaprikával, ma már a magyar konyha abszolút elengedhetetlen alapfűszere.

A Magyarországon termesztett fajták a közönséges paprikák csoportjába tartoznak. A már említett kapszaicinon kívül fontos összetevője a C-vitamin, amit Szent-Györgyi Albert először a paprikából izolált, de akár csak a paradicsomban, a paprikában is találunk antioxisáns hatású karotinooidokat, például béta-karotint, ami az A-vitamin előanyaga.

Azt, hogy mennyire erős, csípős egy paprikafajta, egy speciális skálán, a Scoville-skálán mérik.

Címkék: nyar, zoldseg, paradicsom, paprika