Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Bogyós gyümölcseink

Nyáron egyszerűen nem lehet túl sokat beszélni a gyümölcsökről, annyira szépek, színesek, na meg persze isteni finomak. Vegyük most kicsit górcső alá az abszolút szezonjukat élő bogyós gyümölcsöket!

Eper

A sorban a legkorábbi –ma már nem is igazán lehet kapni, inkább a május szólt róla- a szamóca. Gyakorlatilag az eper és a szamóca rendszertanilag ugyanazt jelenti.  Igen alak- és formagazdag növény, amit sokféle célra (friss fogyasztás, lekvárkészítés, konzerv) termesztenek.  A friss fogyasztásra alkalmas fajtáknál különösen fontos a termés alakja, mérete, színe, íze is. Sokan szeretitek nyersen csipegetve, de gyümölcstortákban, piskótákban is isteni, a chia magos eperdzsemről már nem is beszélve. Nagy szerencsénkre létezik néhány fajta, ami évente többször is terem, így nyár végén is élvezhetjük a finom falatokat.

Málna

A málna magas víztartalmú, ezért figyelnünk kell, hiszen könnyen romlik, penészedik. Vásárlás, vagy leszedés után minél hamarabb fogyasszuk el, vagy dolgozzuk fel. Kiváló süteményekbe, smoothiekba, turmixokba, de savanykás ízével gyümölcslevesünket is feldobja. Nyáron inkább frissen fogyasszuk, télen választhatunk gyorsfagyasztott árut is, a megfelelő feldolgozásnak köszönhetően nem, vagy csak minimálisan csökken vitamin- és ásványi anyag tartalma.

Szeder

A szeder, vagy népies nevén fekete málna az egyik legkedveltebb bogyós gyümölcsünk. Magas csersavtartalmú, antioxidánsokban gazdag gyümölcs, ami megmutatkozik sötét színében is. A friss gyümölcs fogyasztása mellett (most, július végén, augusztus elején van a szezonja, ki ne hagyd), lekvárokat, gyümölcszseléket is készíthetsz, akár mindenféle édesítő hozzáadása nélkül is.

Ribizli

A ribizliből a piros bogyójú a gyakoribb a piacok kínálatában, de a feketeribizli is nagyon finom, sőt, fehér húsú változata is létezik. Akár a szeder, a feketeribizli is magas antioxidáns tartalmú gyümölcs, jó hatással van szív-érrendszerünk egészségére, illetve a daganatos betegségek esélyét is csökkentheti. Bár kissé savanykás, őt se hagyjátok ki étrendetekből.

Áfonya

Az áfonya egyre közkedveltebb, édes íze, sokrétű felhasználása és viszonylag jobb eltarthatósága miatt is. Gyakorlatilag bármit fel tud dobni pár szem áfonya, legyen az joghurt, túrókrém, piskóta, vagy akár egy gyümölcsleves. Fogyaszd frissen, de érdemes most nagyobb adagot vásárolnod belőle, amit akár le is fagyaszthatsz a téli hónapokra.

Jó étvágyat hozzájuk!

 

Címkék: gyümölcs, bogyós gyümölcs, vitaminok