Tehát: mik az ősz igazi slágerei?
- Szőlő
Talán az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, és ezt nem csupán a belőle készülő bor miatt gondoljuk így. A szőlő jó káliumforrás, mellette egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz kisebb mértékben, illetve B-, és C-vitamint. Szénhidráttartalma viszonylag magasabb a gyümölcsök között, ezért egyszerre ne fogyasszunk túl nagy mennyiséget belőle, de ez nem jelenti azt, hogy ki kéne hagynunk a mindennapjainkból. Pár szem még cukorbetegség esetén is megengedett, de ügyeljünk rá, hogy diabetesesként együnk mellé lassabban felszívódó szénhidrátot is.
- Körte
Igazi őszi klasszikus, az ókori görögök már háromezer évvel ezelőtt nemesítették. Antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag gyümölcs, rengeteg fajtája létezik a savanykásabbaktól az egészen édesig. Fogyasszuk nyersen, kompótként hozzáadott cukor nélkül, de gyümölcsleveseinket is feldobhatjuk vele. Úgy nevezett utóérő gyümölcs, tehát leszedés után még tovább érik.
- Alma
A GYÜMÖLCS, csupa nagybetűvel. Magas pektin tartalmának köszönhetően gyógyír számos betegségre, illetve a legtöbb diétába beilleszthető, esetleg a héját érdemes eltávolítani, ha emésztésünknek problémát okozna. Hallottátok már a mondást: „Napi 1 alma az orvost távol tartja.” Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, A-vitamint, B- vitaminokat, és C-vitamint is.
- Brokkoli
Bár lehet, meglepő, de a brokkolinak is ősszel van szezonja, így érdemes ilyenkor jobban előtérbe helyezni. Ne csak párolva fogyaszd, próbáld ki csőben sütve, vagy akár főzelékként is. A keresztesvirágúak családjába tartozik, amik daganatmegelőző hatásukról ismertek. Emellett kalóriatartalma csekély, egyszerre nagyobb mennyiség is elfogyasztható belőle, de vigyázz a puffadást okozó flatulencia faktorokkal. Ezek hatását elkerülheted, ha kiöntöd a brokkoli főzővizét.
Ez csak egy kis ízelítő volt az őszi finomságok hosszú sorából, így mindenképpen azt tanácsolom: irány a zöldséges!
