Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Edd meg a szivárványt

Napjaink egyik jellemző trendje az „edd meg a szivárványt”, amivel egyre gyakrabban találkozhatunk a közösségi oldalakon, ha beírjuk, hogy #eattherainbow. Azon kívül, hogy gusztábbnál gusztább képekkel találkozhatunk, vajon egyéb előnye is van, ha színesen táplálkozunk?

 

A válasz egyértelműen igen. A különféle színű ételek (leginkább növények, gyümölcsök) más-más színanyagok,azaz más-más antioxidánsokat tartalmaznak, amik köztudottan segítik egészségünk megóvását.

Milyen zöldségekből, gyümölcsökből válogassunk? Nézzünk néhány példát:

Banán

Tele energiával, amit keményítőtartalma szolgáltat, mozgás előtt tökéletes választás.

Avokádó

Nagyon jó minőségű, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ideális alapja zöldségkrémeinknek.

Paradicsom

A likopin nevű színanyagot tartalmazza, ami nagyon erős antioxidáns, fontos szerepet tölt be a különböző daganatok kialakulásának megelőzésében, és látásunkra is pozitív hatással van.

Mangó

Télen közkedvelt gyümölcs, amiről talán kevesen tudják, hogy magas C-vitamin tartalommal bír.

Szeder (akár fagyasztva)

Szupergyümölcsnek tartják, hiszen az egyik legmagasabb antioxidáns tartalommal bír. Segíti a sebgyógyulást, az izmok regenerálódását

Próbáljátok ki a színes zöldségek-gyümölcsök minél szélesebb skáláját, fogyasszátok őket akár együtt, például smoothieként elkészítve.

Címkék: gyümölcs, zöldség, antioxidáns