Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Miért jobb a lassú, de biztos fogyás, mint a hirtelen leadott kilók?

Gyakran találkozhatunk nyomtatott és online magazinok, blogok hasábjain újabbnál újabb, gyors sikereket ígérő, „tuti” diétákkal, valami oknál fogva a lassú, de biztos, sokáig tartó, de az eredménye még tovább megmaradó étrendek mégsem válnak divatjamúlttá. Mi lehet ennek az oka? A válasz nem is olyan bonyolult, saját testünkben kell keresni, és egy szóval úgy mondhatjuk: ALAPANYAGCSERE.

Az alapanyagcseréje mindenkinek fedezi azt a szintű energiát, ami ahhoz szükséges, hogy életben maradjunk, tehát az alapvető életműködésünkhöz (légzés, emésztés, idegrendszer működése, stb.) . Az alapanyagcsere mértéke mindenkinél más és más, sok tényező befolyásolja, például nemünk, testmagasságunk, korunk, sőt, a korábbi sikertelen fogyókúrák is.

Attól függően, hogy mennyire élünk aktív életet, mennyit, milyen intenzitással sportolunk, növelni, vagy inkább csökkenteni szeretnénk testsúlyunkat, az alapanyagcserénket fedező energiabevitelt különböző mértékben kell növelni. Növelni, semmiképp sem csökkenteni!

Abban az esetben ugyanis, ha kevesebb energiát viszünk be az alapanyagcserénknél, a negatív energiamérleg miatt természetesen fogyni fogunk, hiszen több energiát égettünk el, mint amennyit bevittünk, szervezetünk azonban takarékos üzemmódba fog kapcsolni, le fogja csökkenteni az alapanyagcsere mértékét, saját védelme érdekében.

Azok után tehát, hogy abbahagytuk a nagyon alacsony kalóriatartalmú diétánkat, és fogytunk mondjuk 5-6 kilót akár két hét alatt, amint visszaállunk a normál mértékű étkezésre, ugyanaz a ételmennyiség, ami korábban a testsúlyunk egyensúlyban tartásához volt elég, hirtelen többletté válik, hízni kezdünk, akár 7-8 kilót is, hiszen a testünk ilyen módon, a tartalékok képzésével próbál meg felkészülni a következő „őt ért támadásra”.

Mi a megoldás akkor, hogy ne éheztessük szervezetünket, de mégis csökkenjen a testtömegünk? Meg kell találni azt az energiamennyiséget, ami alapanyagcserénknél még magasabb, de a napi rutin és a rendszeres testmozgás eredményeképp mégis negatív energiamérleget fog mutatni a nap végén.

Ezzel a módszerrel elérheted, hogy megszabadulj heti fél-egy kilótól is, olyan módon, hogy a szigorúbb étrend végeztével sem jönnek majd vissza (nem hogy még annál is több mint az a jojó-diéták esetén annyiszor előfordul).

Hidd el, kitartással és tudatos változtatásokkal nagyobb sikereket érhetsz el, mint a kampányszerű éhezésekkel.

Címkék: diéta, katusfood, egészség, táplálkozás