Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Mikor mit igyak? – a folyadékfogyasztásról

Az egészséges táplálkozás mit sem ér a jó hidratáltsági állapot nélkül. Ez mindennek az alapja, hiszen a testünkben zajló folyamatok vizes közegben mennek végbe. Gondolj bele, a víz létszükségletünk, testünk 60-70%-a víz, ha ez megváltozik, szervezetünk már minimális koncentrációváltozást is jelezni fog!

Veled is előfordult már, hogy estefelé, munkából hazaérve azt érezted, hogy tompán fáj a fejed, pedig eleget aludtál, és frontok sincsenek? Ekkor tudatosult benned, hogy bizony ma sem ittál eleget, azt is leginkább a vízhajtó hatású kávéval oldottad meg?

Mivel a szervezetedet egyensúlyban szeretnéd tartani, ügyelj rá, hogy a nap folyamán, egyenletesen elosztva fogyaszd el a szükséges folyadék mennyiséget, ami, tekintettel a testsúlycsökkentési célokra, 20 testtömeg kilogrammonként kb. 1 litert jelent, de ezt egészségi, edzettségi állapotod, de a külső hőmérséklet is befolyásolhatja. Már ébredés után fogyassz el egy pohár vizet, de este se feledkezz meg erről.  Egy dolog biztos: ne várd meg, hogy szomjas legyél, ha szervezeted jelez, akkor már baj van, ebben az esetben már dehidratáltságról beszélünk.

A mennyiség mellett a minőség is legalább annyira számottevő a folyadékfogyasztás során! Ha napi szinten cukrozott üdítőkkel, vízhajtó hatású kávéval, vagy szénsavas üdítőitalokkal oltod szomjadat, akkor hamar dehidratálttá válhatsz. Valamilyen szinten ezek az italok is hidratálnak, de a vízhez képest sokkal kevésbé, ráadásul cukros ízük miatt sokkal nagyobb mennyiséget kívánsz belőle, így észrevétlenül vihetsz be indokolatlanul nagy mennyiségű cukrot is.

Az izzadás, légzés, vagy a kiválasztás miatt elvesztett folyadékot lehetőleg energiamentes folyadékkal fedezd. Ez azonban nem jelenti azt, hogy italodnak nem lehet íze. Nyugodtan tegyél citrom, vagy narancskarikát vizedbe, főzz magadnak cukormentes gyümölcsteát, vagy fogyassz energiamentes (esetleg alacsony energiatartalmú) italokat. Ha kávét fogyasztasz, ügyelj rá, hogy vizet is igyál mellé, ellensúlyozva a koffein vízhajtó hatását.

Ha egy órát meghaladóan végzel sporttevékenységet, akkor az energiamentes folyadékok helyett érdemes lehet izotóniás italokkal oltani szomjadat. Ezek az italok tartalmazzák a szükséges energiát, illetve az izzadás során elvesztett ásványi sókat is visszapótolhatod velük.

 

Címkék: folyadék, víz, katusfood