Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Édes élet, cukorral, vagy anélkül?

Sokszor beszélünk a túlzott cukorfogyasztás kedvezőtlen hatásairól, de ritkán esik szó róla ennél bővebben. Pedig egyáltalán nem akkora baj, ha megismerjük a cukrot egy picit közelebbről.

Viszonylag egyszerű szerkezetű élelmiszer, egy nevezett diszaccharid, tehát két egyszerű cukor kapcsolódásából áll. A kristálycukrot eredetileg nádcukorból, majd később cukorrépából állították elő, a cukorrépából répacukrot, a cukornádból pedig a nádcukrot.  Gondoltad volna, hogy a kristálycukrot 100-150 évvel ezelőtt még igazi kiváltságnak számított fogyasztani, csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak?

A cukorgyártás alapját az a felismerés képezte, hogy a nádcukorból főzött nádmézből annak beszáradásával kristályok váltak ki, ennek pedig sokkal könnyebb volt az eltarthatósága.

Típusai, fajták

A legismertebb cukor a klasszikus fehér cukor, amit a cukorrépa levéből vonnak ki, nagyon bonyolult folyamatok során. Ebből kristálycukrot, kockacukrot, vagy további őrléssel a porcukrot gyártják.

A barnacukor csupán annyiban különbözik fehér társától, hogy melaszt adnak hozzá a gyártás során, tehát energia és szénhidrát tartalmuk teljes mértékben megegyezik, különbség csupán az ízükben lesz, minimálisan.

Ezzel szemben a nádcukor egy finomítatlan termék, itt pontosan ez a cél, hogy megőrizzék ezt a melasztartalmat, ezáltal kapja jellegzetes aromáját és színét is.

Mennyit szabad?

A jelenlegi szénhidrát beviteli ajánlás 58%-a teljes napi bevitelnek, amiből 10% lehet a hozzáadott cukor a WHO jelenlegi ajánlása szerint. Ezt a mértéket a jövőben tervezik még tovább csökkenteni, 5%-ra. (Bár azt gondolhatjuk, hogy nem így van, de mi, magyarok átlagosan a határérték alatti mennyiséget eszünk meg hozzáadott cukrokból.)  Ez a 10% kalóriára lefordítva egy átlag 2000 kalóriás bevitelnél 200 kalóriát jelent. (Tehát MAXIMUM 50gramm cukor, ami 8-10 teáskanalat tenne ki, de akkor már tényleg semmiben nem lehetne cukor)

Kell nekünk a cukor?

Sokan tartanak a cukortól, valamiféle mumusként tekintenek rá, pedig – természetesen a mennyiségekre szigorúan odafigyelve- cukorbevitelre is szükségünk van. Az egyszerű cukrok az agy fő energiaforrásai (ez azért szerencsére eléggé köztudott), a kettős cukrok pedig befolyásolják az ásványi anyagok hasznosulását.Szükség van megfelelő cukorbevitelre hosszantartó erőkifejtés előtt,  a tanulás során, de a nagy állóképességet igénylő sportok esetén is.

És talán azt nem kell mondanom, hiszen ezért szeretjük leginkább az édes ételeket, a hangulatunkra is pozitív hatással van a cukorfogyasztás

Az agyunk naponta 140 g glükózt használ fel. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ételekben a cukor nem csak a kalória fedezését, illetve az édes ízt szolgálja, de emellett habzásgátló, állagjavító, és tartósító tulajdonságokkal is bír, ezen tulajdonságai pedig igen nehezen kiválthatók akár a természetes, akár a mesterséges édesítőszerekkel.

A megengedhető mennyiségen túl, ami már egészségügyi kockázatot jelentene, fogyaszthatsz természetes édesítőszereket, mint amilyen a KATUSFOOD eritrit-stevia édesítőszer keverék.

Címkék: cukor, édesítőszer, szénhidrát, katusfood