Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Milyen húsokat fogyasszak?

Azt igen sok helyen olvashatjuk, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitel szempontjából érdemes napi szinten húst, húsokat fogyasztani, azt azonban nem szokás részletezni, hogy mit, miért érdemes választani a hentespultból.

Vitamin, ásványi anyag tartalma a húsoknak is van

Kezdjük rögtön azzal, hogy a húsok sem csupán makrotápanyagokat, azaz fehérjét, zsírt, illetve minimális szénhidrátot tartalmaznak, de igen hasznos vitamin és ásványi anyag források is. Megfelelő mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait, például B1, B2, B3, B6 és B12 vitamint, de kisebb mennyiségben zsírban oldódó vitaminok, A- és D-vitamin is található a húsokban, illetve ennél nagyobb mennyiség a belsőségekben, például a májban.

A húsok jó arányban tartalmazzák a nátriumot és a káliumot, ami a szív- és érrendszer egészségéhez járulhat hozzá. Emellett arról se feledkezzünk meg, különösen a hölgyek ne, hogy a húsok nagyon jó vasforrások, a vas pedig központi szerepet játszik a vérképzésben, és így a testünk oxigénellátásában is! Szintén jó mennyiségben fordul elő a húsokban a cink, ami részt vesz az enzimek működésében, biztosítja a sejtek épségét, az izmok összehúzódó képességét, és hozzájárul a szellemi frissességhez is.

Fontos a zsírtartalom

Ha igyekszünk testtömegünket „kordában tartani”, akkor jobban járunk, ha az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat választjuk. Ez azonban nem jelenti, hogy kizárólag csirkemellet, netán pulykamellet ehetünk. 

A fehér és a vörös hús különbségét az adja, hogy az állatban milyen funkciót lát el az az adott izom. A sötétebb árnyalatú húsok azokon a területeken vannak, ahol az izomnak hosszú ideig kell dolgoznia, például a combokban.  A fehér hús pedig olyan részeken található az állatban, ahol rövid, de gyors mozdulatokat végeznek, a mell és a szárnyak esetében. A fehér és a vörös hús árnyalatáért egy myoglobin nevű fehérje a felelős, ami a jobb oxigénfelhasználást teszi lehetővé. Ez a fehérje színanyagokban igen gazdag, ezért sötétebb a nagyobb myoglobin tartalmú vörös hús.

Vadhús

A vadhúsokról általánosságban elmondhatjuk, hogy például a csirke, pulyka, sertés, vagy marhahúshoz képest is alacsonyabb zsír-, cserébe még magasabb fehérjetartalommal bírnak, így időnként a vadakat, például őzet, szarvast, vagy vaddisznót is csempésznünk étrendünkbe.

Címkék: húsok, fehér hús, vörös hús, vadhús