Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Minden, amit tudnod kell az élelmi rostokról

Katus Attila
Élelmi rostnak nevezzük a növények vázát és támasztószövetet alkotó összetett szénhidrátokat. Amiben különböznek a többi szénhidráttól, hogy a szervezet nem, vagy csak alig tudja lebontani. Nem emésztődik meg és nem szívódik fel a gyomorban, illetve a vékonybélben sem, ezáltal fokozza a bélperisztaltikát, lassítja a gyomorürülést és csökkenti az éhségérzetet is.

Fogyassz minden nap élelmi rostot!

A rost GI-érték csökkentő hatásán kívül tehát fontos szerepük van az emésztő rendszer megfelelő működésében és az anyagcserében is.  Manapság már pontosan ezen hatásai miatt kap egyre nagyobb figyelmet az élelmi rostok mindennapi fogyasztása. Hazánkban a napi rostfogyasztás 20 g körül van.  Az ajánlások szerint ezt kétszeresére kellene növelni, 40g/nap mennyiségre. Ügyelj viszont arra, hogy fogyassz mellé naponta minimum 2-3 liter folyadékot, mivel az élelmi rostoknak nagy a nedvszívó képességük, így – ha nem innál eleget – székrekedést okozhat.  Ha ezzel a problémával küzdesz, akkor a megfelelő megoldás a sok rost és sok folyadékbevitel lehet.

A rostok mérséklik a vércukorszint ingadozását is

Az élelmi rostok serkentik a bélműködést, segítenek a káros anyagok kiválasztásában. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így mérséklik a vércukorszint ingadozását. Vízkötő képességük miatt pedig teltség érzést okoznak, így segítik a testsúly szabályozását a jóllakottság érzésével. 

 Rostfajták, amikről érdemes tudnod

A bambuszrost nem szívódik fel, nem hasznosul a szervezetben, viszont lassítja a szénhidrát felszívódást, valamint segít eltávolítani a felesleges vizet a méreganyagokkal együtt.  Tisztítja az ereket és a vért a káros lerakódásoktól. Vitaminjainak köszönhetően az immunrendszert is erősíti. Idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai is ismertek. Segít a nyugtató alvásban és csökkenti a fáradtságérzetet.

 A narancsrost kedvező hatású az emésztésre, hatékonyan tisztítja a beleket, és hozzájárul a bélflóra egyensúlyának fenntartásához is.

 A zabrost hasonlóan más rostfajtákhoz, az emésztőrendszer működésének szabályozásában vesz részt. Rendszeres fogyasztása cukorbetegnek, sportolóknak és cöliákiásoknak is ajánlott. A jó hír pedig az, hogy zabrost található a KATUSFOOD Étkezéshelyettesítőmben, amit eper, csokoládé és vanília ízekben is megvásárolhatsz! 

Címkék: Katus Attila, Katusfood, Katusnutrition, katustippek, egészség, életmód, rostok, katusaktív