Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Egy napi étkezésem -1. rész-

Katus Attila
1. rész

Nagyon fontosnak tartom a rendszeres étkezést, folyadékbevitelt, és a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztását. Arra gondoltam, hogy legújabb a blogposztomban egy kis betekintést adok arról, hogy én hogyan oldom meg a napi étkezésemet.

Egy átlagos napom soha nem nélkülözi a reggelit. Tudatában vagyok annak, hogy a reggeli elmulasztása megnehezíti azt, hogy jól teljesítsek a nap folyamán, így semmiképpen nem ott próbálok időt nyerni.

Még a reggelit megelőzően, az ébredést követően azonnal elfogyasztok egy vagy két pohár vizet. Ezt azért teszem, mert éjszaka, 8 órás alvás után a szervezet dehidratálódik, és ezt feltétlen pótolni szükséges. A folyadékbevitel jól felkészíti a szervezetet az emésztésre, mely ezáltal segítve az emésztőenzimek működését sokkal hatékonyabban működik majd. Körülbelül 20-30 perccel a víz elfogyasztása után érdemes elfogyasztani a reggelit.

Nagy általánosságban két irányba szoktam menni, ami a reggelimet illeti. Vagy egy tojásos alapú reggelit fogyasztok vagy zab alapút. A tojás alapú reggeli eredményeként számos hasznos tápanyagot juttatok a szervezetembe. A tojás az úgynevezett magas tápanyagsűrűségű étkek közé tartozik. A 20 aminosavból 18-at tartalmaz, ráadásul mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható benne. Egy tojás körülbelül 40 gramm, ebből 6 gramm fehérjét tartalmaz. A húst is helyettesítheti, ugyanis 2-3 tojás, 2-18 gramm fehérjemennyiségével egy adag húsnak felel meg. Tartalmaz még többek között A-vitamint, E-vitamint, B12-t, folsavat, magnéziumot, kalciumot, szelént, D-vitamint és kolint. Koleszterin tartalma pedig napi 2-3 tojás elfogyasztásával teljesen rendben van. Lehetőség szerint 0-ás kódú tojást vásárolok, amely lényegében a bio tojás. Az 1-es kóddal ellátott tojás a tanyasi, a 2-es kóddal ellátott a csarnokban nevelt, a 3-as kóddal ellátott pedig ketrecben nevelt baromfi ezeket a jelzéseket a tojás héján találod az országkód, HU utáni számozással).

Az elkészítés módja tekintetében vagy főtt tojás - ami a legpraktikusabb és talán a legegészségesebb verzió - vagy a tojásrántotta is megfelelő lehet, de kizárólag kókuszzsírral javaslom elkészíteni (a napraforgó olaj zsírprofilját nem tartom megfelelőnek és hevítésre sem javaslom, míg az olívaolaj zsírprofilja rendben lenne, de nem igazán alkalmas hevítésre).

A tükörtojást bár nagyon szeretem, de ha egy mód van rá kerülöm, mert AGE-t tartalmaz, vagyis képződik a készítése közben, ami fokozza szervezetünkben a gyulladásokat, és növeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyét (ha a fehérjét tartalmazó élelmiszereket magas hőmérsékleten főzik, a fehérje hozzákötődik a glükózhoz, vagy egyéb cukrokhoz, és egy úgynevezett AGE vegyület képződik).

A magas hőmérsékleten megbarnult ételek sok AGE vegyületet tartalmaznak, így nem mindegy tehát, hogy hogyan készítünk el egy ételt.

A másik reggeli verzióm a zabpehelyhes változat. A zabpehelyről tudni érdemes, hogy az egyik legjobb választás, ha gabonáról van szó, magas a rost, és relatív alacsony a szénhidrát tartalma. A zabpelyhet alacsony zsírtartalmú tejjel vagy növényi tejjel, vagy az általam leginkább preferált kókusztejjel fogyasztom. A reggelim fehérje tartalmának növelése érdekében magas fehérje tartalmú (15 gramm per adag) csoki, vanília vagy eper ízű Étkezéshelyettesítőmet fogyasztom el. Az Étkezéshelyettesítőm tartalmaz még antioxidánsokat, vitaminokat és rostokat is.

Címkék: Katus Attila, Katusfood, Katusnutrition, katustippek, egészség, étkezés, életmód, fehérjék, katusaktív