Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

A legfontosabb tudnivalók a kollagénről

Katus Attila
Miért olyan fontos a kollagén? 1. rész

A kollagén egy úgynevezett „ragasztó-termelő” fehérje. Szerepet játszik a sejtek közötti tér felépítésében és a szervek, szövetek rugalmasságában. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy háló, amely az összes sejtet együtt tartja és támogatja a funkcióikat, vagy mint egy vékony drótkötél, amelynek szakítószilárdsága nagyobb, mint egy acéldrótnak.

A kollagén a leggyakoribb, és legfontosabb fehérjénk – a szervezetben lévő teljes fehérje 30%–a kollagén. A szem fehér részének 90%-a, az inak 80%-a, a bőr 70-80%-a, a porc 60%-a csontok 30%-a, és az izom 1-10%-a kollagénből tevődik össze. Minél egészségesebb és fiatalabb egy test, annál több, 6,6-7% kollagént tartalmaz, míg egy öregedő, elhasználtabb testben 4,5-5% lehet a kollagén mennyisége. 

Az életkor előrehaladtával tehát jelentősen és egyre gyorsuló tempóban csökken a szervezet saját kollagén termelése. (Évente átlagosan 1%-ot). A folyamat 18 éves korunk körül kezdődik, majd 40 éves korra kb. 30%-ot, 50 éves korra kb. 60%-ot veszítünk kollagén állományunkból. Ennek következményei nemcsak a külsőben (esztétikai), de a szervezet funkcionális működésében is megmutatkozik. Nem csak az életkor, de az életmód is jelentős mértékben tudja befolyásolni a kollagén szintet. A túlzásba vitt napozás (UV sugarak), a nem megfelelő (fehérjében, kollagénben, vitaminokban szegény) táplálkozás, a túlzott cukor- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód mind csökkenti a szervezet kollagén mennyiségét.

A kollagén típusai

Bár 28 ismert kollagén típus van, a 3 leggyakoribb típus az I-es, II-es III-as. Az I-es típus a legfontosabb, amely 90%-át teszi ki a testünk kollagénjeinek, lényegében a szervezet minden szövetében jelen van: erek, inak, bőr, csontok, izmok, porc, kötőszövet és fogak. Az I. típusú kollagén rostok hihetetlenül erősek. Hatalmas nyomásnak képesek ellenállni, törés nélkül. 

A kollagén pozitív hatásai

A kollagén pozitív hatásairól ódákat lehetne zengeni. Amikor a legtöbb ember hallja ezt a szót, akkor elsősorban a bőr egészsége jut eszébe, de a hatásmechanizmusa ennél sokkalta szerteágazóbb, az egész test működésére kiterjed.

A kollagén javítja a bőr rugalmasságát, ellenálló képességét, növeli a hidratáltságát, csökkenti a ráncokat, az öregedés jeleit, de narancsbőr és terhességi csíkok ellen is hatásos. Továbbá gátolja az UV-károsodást, csökkenti az arcbőr érdességét (idősebb hölgyek menopausa után még nagyobb változást érzékelhetnek). A kollagén a körmök egészségéért is felel, támogatja a köröm gyorsabb növekedését és csökkenti a törött körmök gyakoriságát.

A kollagén bizonyos típusai megakadályozhatják és lassíthatják a korai hajhullást, a haj vékonyodását, őszülését, és segíthet az új hajszálak növekedésében, sőt a szép hajfürtökért is a kollagén felel. További jótékony hatásai közé sorolható, hogy elősegíti az izmok növekedését és regenerációját, növeli az izomerőt, hatékonyabbá teszi az edzéseket. A kollagén felépíti a porcokat, az inakat és a szalagokat, továbbá a rheumatoid arthritis és osteoarthritis megelőzésében és kezelésében is szerepet játszhat. Csökkenti az ízületi fájdalmakat. 

A csont és a fogak keményégét és szilárdságát a mész biztosítja, melynek építőeleme a Kalcium. A Kalcium csak a kollagén háló réseiben tud lerakódni. Kellő kollagén hiányában a csontok és fogak rugalmassága csökken. A kollagén a kalciummal együtt működik igazán jól a csont anyagcseréjének javítása érdekében

A kollagén jelen van a sebgyógyulás minden fázisában. Ha a szervezet nem képes elegendő mennyiségű kollagént termelni, vagy C-vitamin hiányban szenved, az a gyógyulási képességét negatívan befolyásolhatja. A kollagén a jó látáshoz is elengedhetetlen, de segíti az emésztést, a gyomorsavszint szabályozásában vesz részt, szükség szerint növeli vagy csökkenti azt, ugyanakkor nélkülözhetetlen az egészséges bélhez is. A kollagén építőköve a Glicin ugyanis csökkenti a bélrendszerben lévő gyulladásokat.

A kollagén a szív leggyakoribb fehérjéje. Itt két dolgot tesz: keretet biztosít a szívizomsejtekhez, valamint merevséget biztosít a szív falaihoz, és segít az erőátvitelben, hogy szivattyúzhassa a vért. A kollagén működésben tartja a szívet, szó szerint.

Az erek, különösen a verőerek (artériák) életünk során kb. több mint 2,5-3 milliárdnyi alkalommal kitágulnak és összehúzódnak. Ezt egy kollagén háló garantálja. Ennek hiányában visszértágulat, érelmeszesedés jelentkezhet. Az erek falának sérülése kollagén állomány hiányára vezethető vissza. Ha az erekben kevés a kollagén akkor vízhiányosak lesznek és belső felszínük idővel megreped, így apró sebek maradnak a verőerek belső felszínén. Kollagén hiányában a szervezet a kenőcsös, tapadós koleszterint hívja segítségül, hogy begyógyítsa a sebeket. A kollagén valójában nem más, mint egy jó szándékú glettelő anyag. Ha a szervezet továbbra sem kap segítséget, akkor mész rakódik az erek falára, végeredményként pedig érelmeszesedés és érszűkület alakul ki.

A kollagén szintén jelen van a neuronokban, ahol segít az idegsejt károsodás elleni küzdelemben.  Segít az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében, mint pl. az Alzheimer-kór.

Gyanítható, hogy a kollagén hiány vagy a kollagén pusztulása az egyik fő oka az öregedési folyamatoknak. Igaz, hogy nincs humán kutatás, amely alátámasztaná ezt az állítást. Vannak állatkísérletek azonban, amelyek szerint a glicin a kollagén fő alkotója, támogathatja az egészséges öregedést. Az egyik vizsgálatban azok az egerek, akik 8% vagy 12% glicint tartalmazó étellel táplálkoztak, körülbelül 30 -kal hosszabb ideig éltek, mint az egerek, akik 2,3% glicint tartalmazó táplálékot fogyasztottak. A kutatók úgy vélik, hogy ez a hosszú élettartamú hatás a glicin szerepéből fakadhat, ami a kollagén fő összetevője.

Én azt javaslom, hogy a fehérjebeviteledet nagy mennyiségű glicinnel (A kollagén 30-35% át adja ez az aminosav.) egészítsd ki.

A következő blogposztban e fontos kötőszövet javasolt beviteli módjáról, valamint azokról a vitaminok és ásványi anyagokról írok, amelyeknek szerepe van a kollagén termelésében.

Címkék: energia, tavasz, katustippek, Katus Attila, katusfood, kollagén, egészség