Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

A legfontosabb tudnivalók a kollagénről

Katus Attila
Miért olyan fontos a kollagén? 2. rész

Előző blogposztomban a kollagén fontosságáról, típusairól és pozitív hatásairól írtam, a blogposzt ezen részében pedig a beviteli módjáról, valamint azokról a vitaminok és ásványi anyagokról írok, amelyeknek szerepe van a kollagén termelésében.

A kollagén beviteli módja

A kollagénről érdemes tudni, hogy kevésbé használ a bőrö, hajnak vagy körömnek, amikor helyileg alkalmazzuk. Túl nagy a molekulájának mérete ahhoz, hogy a bőrünk elnyelje. Így leginkább szájon át érdemes fogyasztani ahhoz, hogy kifejtse igazán az előnyeit. A kollagén ugyanis ugyanúgy, mint ahogy a kocsonyában teszi, rabul ejti a vizet. A bőrünkkel is pont ezt teszi, vizet szippant magához. A kollagénnel dúsított kozmetikumok is vizet szippantanak magukhoz, így kisimítják a ráncokat. Azonban mivel leginkább kívül simul bele a ráncok mélyedésébe, nincsen hosszantartó hatása.

A kollagéntermelődés elősegítésében szerepet játszó ételek

Kollagénben, Glicinben, Prolinban gazdag ételek:

Kollagénhez direkt módon csakis állati eredetű ételekből juthatunk hozzá.

Kollagént tartalmazó ételek: zselatin, csontleves, tojás, halak, körömpörkölt, pacal, kocsonya

Kollagént nem tartalmazó ételek, de segítik a kollagén termelést közvetett módon: spirulina, aminosavakban gazdag ételek (húsok), specifikus poliszacharidokban gazdag ételek (Aloe Vera - ezek a poliszacharidok potenciálisan hozzájárulhatnak nagyobb, erősebb kollagénegységek létrehozásához. Gondoljunk rá úgy, mint egy állványra, amely elősegíti a hosszabb, erősebb kollagén szál felépítését.)

 

Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a kollagén termelésében

C-vitamin: Az I. típusú kollagén előállításához is szükséges, amely a szervezetben a leggyakoribb kollagén. A C-vitamin nagy szerepet játszik a pro-kollagén előállításában, ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű C-vitamint fogyasszunk.

E-vitamin: Az E-vitamin a C-vitamin szinergikusan legjobb barátja és öregedésgátló támogatója. Az E-vitamin bevitele segíti a kollagén térhálósodását és a lipid-peroxidációt. Mindkét tevékenység kapcsolódik a bőr öregedéséhez.

Szilícium: A szilícium részt vesz a csontok és a szövetek felépítésében, a kollagéntermelés egyik elősegítője. A szilícium-dioxid a legjobban hasznosuló formája a szilíciumnak.

Cinkben gazdag ételek: Fontos ásványi anyag a kollagén szintézisének.

Magas kéntartalmú ételek: A fokhagyma fokozhatja a kollagén termelést is, viszont sok fokhagyma elfogyasztására van szükség a kollagén előnyeinek kihasználásához.

 Miért jobbak az étrend-kiegészítő formájában elfogyasztott kollagének?

Természetesen törekednünk kell arra, hogy a szervezetünket a lehető legjobban támogassuk a fent felsorolt élelmiszer és vitamin forrásokkal, de azt is észben kell tartanunk, hogy az étrend-kiegészítők sokkal hatékonyabb megoldást kínálnak.

Hogy miért? A kollagén felszívódása élelmiszerekből nem hatékony. Még egy jó emésztőrendszerrel rendelkező, illetve fehérjét jól emésztő ember is csak töredékét tudja felhasználni az elfogyasztott kollagénnek. Arról nem beszélve, hogy a kor előrehaladtával és a nem megfelelően kialakított táplálkozási szokásokkal az emberek túlnyomó többségének emésztőrendszere nem működik megfelelően. A hidrolizált vagy más néven peptidek a kollagén felszívódást segítő előemésztett kollagének. Elfogyasztásuk után a kollagén rövid időn belül bekerül a véráramba, onnan pedig a sejtjeinkhez jut. A kollagén peptides vagy más néven a hidrolizált kollagénnel történő étrend-kiegészítés hatékonyabb a szervezet számára, mint az, amikor a szervezetnek a nulláról kell megalkotnia kollagén rostokat étkezési aminosavakból. Ezt úgy kell elképzelni, hogy míg a táplálékkal bevitt nyersanyagokat arra használja a szervezet, hogy ragasztót (kollagén) készítsen, a kollagén kiegészítők közvetlenül a kész “ragasztót” adják a szervezetnek.

Mennyi kollagént kellene szedni?

Testünk kollagén készletét folyamatosan fenn kell tartani, hiszen a kollagén élettartama nem több néhány hétnél. Amikor a szervezet nem jut elég C-vitaminhoz, akkor a kollagén tönkremegy.

18-30 éves korig: 5 gr kollagén/nap
31-50 éves korig: 10 gr kollagén/nap
50 éves kor felett: 15 gr kollagén/nap az ajánlott mennyiség

Nincs „legjobb” idő a kollagén beviteléhez. A testünk a nap bármely részében felszívja és használja, ezért fogyaszthatjuk bármikor. De! Annak érdekében, hogy a kollagén aktiválódjon a szervezetben, a kollagén-kiegészítőket érdemes aminosavak és C-vitamin forrásaival elfogyasztani és érdemes multivitamint is fogyasztani mellette.

Szerencsére a kollagén negatív mellékhatásai nagyon ritkák. A legtöbb kollagénből származó negatív mellékhatással rendelkező emberek jelentősen túlmennek az ajánlott dózisoknál vagy már létező allergiákkal rendelkeznek.

Ha szeretnéd kipróbálni a kollagént, látogass el a weboldalamra és válassz a különböző ízek közül!

Legújabb csúcstermékünk a Cappuccino ízű kollagén, egy különleges termék, amellyel egy új italkategóriát sikerült létrehozni, vagyis egy nagyon közkedvelt étrend-kiegészítőt egyesítettünk a kávéval, egyetlen egy italban. Így, a “több, mint kollagén, kávé,” vagy akár “több, mint kávé, kollagén” megfogalmazás is helytálló a termék vonatkozásában.

Ezzel a cappuccino ízét tökéletesen visszaadó, rendkívül finom, krémes kollagén a nagy számmal kávét fogyasztó, vagy kávé íz rajongóinak kínálunk egy még egészségesebb alternatívát a kávézás élményének megélésére.

Koffeines és koffeinmentes verzióban is megtalálod a webshopomban!

Címkék: energia, tavasz, katustippek, Katus Attila, katusfood, kollagén, egészség