Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Nyári gyümölcsök és zöldségek az egészség megőrzéséért

Katus Attila
Hamarosan beköszönt a nyár, ami azt jelenti, hogy kedvenc idénygyümölcseink és zöldségeink is végre visszatérnek. Ennek nemcsak ínycsiklandó ízviláguk miatt örülhetünk, hanem azért is, mert természetes forrásokkal is kiegészíthetjük a vitaminbevitelünket. A következőkben bemutatok néhány zöldséget és gyümölcsöt, amelyek magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukkal az egészségedet is támogatják.

Cseresznye

A rengeteg fajtával rendelkező cseresznye is kiváló választás, ha a C-vitamin utánpótlásáról van szó. Ezen felül rengeteg A-, B1-, B2-, és B6-vitaminnal is büszkélkedhet. Az A-vitamin a látásra és szemünk egészségére van jó hatással, míg a B1-vitamin az idegrendszerünket és a szívünket támogatja, a B2-vitamin a bőr egészségéhez járul hozza, a B6-vitamin pedig a vörösvérsejtek szállításában játszik kulcsfontosságú szerepet. Jó hír még a cseresznyével kapcsolatban, hogy nagyon sokáig eláll a hűtőszekrényben, anélkül, hogy sérülne a vitamin- és ásványianyag-tartalma.

Sárgabarack

Ez a kis méretű, azonban annál finomabb gyümölcs magas rosttartalmú és tele van C-vitaminnal, valamint A-vitaminnal. Nagyszerű káliumforrás, amely a sejteknek segít betölteni funkcióikat, tehát kulcsfontosságú a szövetek működésében. Található még benne foszfor és kalcium, amik csontjaink egészségét támogatják, valamint magnézium és vas is, melynek legfontosabb feladata az oxigén eljuttatása sejtjeinkhez.

Retek

A retek tökéletes kiegészítője minden nyári salátának és szendvicsnek, és nemcsak roppanós állaga miatt, hanem azért is, mert rengeteg C-, és B1-vitamint tartalmaz. A feketeretek levelét is ajánlott fogyasztani, mivel az tele van vassal és folsavval, aminek pótlása főleg a várandós nőknek fontos, a magzat egészségének érdekében, de a folsavhiány problémákat okozhat emésztőrendszerünkben.

Zöldborsó

Az édes zöldborsó szintén a nyár egyik kedvence, és rengeteg hasznos ásványianyaggal büszkélkedhet. Kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is gazdag. A mangánra az embernek csupán kis mennyiségben van szüksége, azonban annál fontosabb antioxidáns funkciókat lát el. Ezen felül a zöldborsó tartalmaz A-, B-komplex, C-, K-, és E-vitamint is. Míg a K-vitamin a csonttömegépítésben játszik fontos szerepet, addig az E-vitamin szintén antioxidánsként működik.

 

Görögdinnye

A nyár igazi slágere a görögdinnye, amit előszeretettel fogyasztunk a strandon a vízpart mellett. Magas víztartalma segíti a hidratálást, de fontos megemlíteni, hogy mennyi hasznos ásványi anyagot tartalmaz: káliumot, nátriumot, kalciumot, vast és foszfort is. Ezen felül tartalmaz B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitamin is nagy mértékben fellelhető benne. A B5-vitmain támogatja az anyagcserét és az agyműködést is. a görögdinnye hozzávalóként pedig kiválóan passzol egy turmixhoz, amit KATUSFOOD Étkezéshelyettesítőből vagy Több, mint kollagénből készíthetünk.

Ettől a rövid összeállítás azonnal meghozza a hangulatot, hogy lerohanjunk a zöldségeshez és összegyűjtsünk magunknak egy gyümölcssalátára valót. Kiváló desszertként vagy nassolnivalóként, és amellett, hogy az ízélmény garantált, a szervezetünk is hálás lesz ezért a rengeteg jótékony vitaminért.

Címkék: energia, tavasz, katustippek, Katus Attila, katusfood, kollagén, egészség