Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Minden amit a zsírokról tudni érdemes

Katus Attila
3. rész

Omega-6 zsírsavak

Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat esszenciális zsírsavaknak nevezzük. Ezeket a szervezet nem tudja előállítani, így pusztán az elfogyasztott táplálékból tudunk hozzájuk jutni megfelelő mennyiségben. A teljes igazság azonban úgy fest, hogy csak az ALA típusú Omega-3-at nem tudja a szervezet előállítani. A többi Omega 3-at és Omega-6-ot elméletileg ALA-ból ugyan elő tudjuk, de rendkívül csekély mennyiségben, így lényegét tekintve esszenciális zsírsavaknak tekintjük az összes Omega-3 és Omega-6 zsírokat.

Néhány fontosabb Omega-3 zsír:

●       ALA (alfa-linolénsav)

●       EPA (eikozapentaénsav),

●       DHA(dokozahexaénsav)

 

Néhány fontosabb Omega-6 zsír:

●       LA (linolsav),

●       AA ( arachidonsav)

●       GLA (gamma-linolénsav)

Az emberi szervezetnek nagy szüksége van rájuk a sejtek felépítéséhez, valamint a szív és az agy egészségéhez. Az Omega-6 zsírsavak bár számos jótékony hatással bírnak, de olyan anyagokat állítanak elő, amelyek a gyulladásokat serkentik, míg az Omega-3 zsírsavak olyan anyagokra bomlanak le, amelyek gyulladáscsökkentők. A nyugati étrend túl sok Omega-6-ot tartalmaz az Omega-3-hoz képest, főként a hús és a növényi olajok, valamint a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása miatt. Sajnos az 1900-as évektől amikor még nagyjából azonos arányban fogyasztottunk Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat, azóta az utóbbi fogyasztása megnőtt, míg az előbbi fogyasztása visszaesett. Az ideális Omega-3:Omega-6 arány 1:1-ről és a még egészségesnek tartott 1:4 arányról Európában 1:15-re változott. Magyarországon ez az arány ennél is rosszabb, inkább az 1:15-30 közé tehető. Az USA-ban a legrosszabb a helyzet, ott 1:20-50 átlagra emelkedett ez az arány. Az Omega-6 szintjük a szó szoros értelmében 20-50-szerese annak, amilyennek lennie kellene.

A sült krumpli igen magas Omega-6 és transzzsírsav tartalommal rendelkezik, (ez utóbbiak valóban igen ártalmasak). Egy, az „International Journal of Cancer” című tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány kimutatta, hogy minden, egy óvodás korú kislány által hetente egyszer fogyasztott sült krumpli adag 27%-al növelte a mellrák későbbi kialakulásának kockázatát. Válasszuk inkább a krumpli salátát, krumpli levest vagy a krumpli főzeléket.

Habár mindkét típusú Omega zsírsav létfontosságú a szervezet számára, ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya. Első körben szervezetünk Omega-3 szintjének normalizálásához, az egyensúlyzavar megszüntetéséhez az kellene, hogy csökkentjük az Omega-6 bevitelt, így létrehozzuk az egészségesebb arányt.

Omega-6 zsírsavak

LA (Omega-6)

A linolsav kis, moderált mennyiségben egészséges és fontos, nagy mennyiségben azonban krónikus gyulladásokat idéz elő. A telítetlen olajok, sőt a többszörösen telítetlen olajok közül, és az Omega 6-ok közül is a linolsavból viszünk be a legtöbbet, amit sajnos elsősorban növényi olajokból fogyasztunk el, úgy mint a kukorica, a szójabab, a napraforgóolaj, illetve az olajos magvak. Ezek az olajok kedvezőbb áron kaphatók, ezért kerülnek bele a feldolgozott élelmiszerekbe, felborítva az ideális Omega 6-3 arányt.

Kezdetben csak pozitív oldalát ismerték. Mára már az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is ismertek, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a legtöbb emberi fogyasztásra szánt állatot is szója és kukorica alapú tápokkal etetik, így a tehenek, disznók és csirkék tele vannak LA-val és ezen állatokból származó tej és tojás is. Szabadtartású állatok viszont több Omega-3 zsírsavat fogyasztanak, így jobb Omega 6-3 aránnyal rendelkeznek, mint ketreces társaik. Mint látszik, étrendünkben nem tudunk belőlük keveset bevinni csak többet, így külön bevitelükre nem kell figyelni, inkább kevesebbet kellene fogyasztani belőlük. Az összes bevitt kalória minimum 1%-át kellene LA- ból fogyasztani, de az utóbbi évtizedekben megnőtt növényi olajok fogyasztása miatt 4-8 százalékot is elérjük.

AA (Omega-6)

Az arachidonsavat a linolsav is elő tudja állítani. Megítélése vegyes a szakemberek körében. Húsok, tojásfehérje, valamint a tejtermékek tartalmazzák. Sajnos bevitelük egészségügyi kockázatot hordoz, így ezen sav bevitelét is korlátozni kellene. Pozitív anabolikus hatása a testépítőknek, hogy fokozza az edzés alatt álló izom vérkeringését, amivel “bedurrantja” az izmot.

GLA (Omega-6)

A GLA letisztult módon, kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik. A Gama Linolénsav gyulladáscsökkentő hatású, fekélyek gyógyulásáért, a bőr egészségéért felelős, valamint segédkezik az ízületi gyulladással járó rendellenességek gyógyításában és a szív- és érrendszeri funkciók javításában. Amennyiben azonban sok arachidonsavat fogyasztunk, akkor nem képződik belőle GLA.

Ami tartalmazza:

●       borágó olaj

●       echium olaj

●       esti kankalin

●       fekete ribizli mag

Látható, hogy nem egyszerű a szükséges bevitele, így étrend-kiegészítő formájában

javasolt fogyasztani.

 

Hamarosan érkezem a téma 4. részével!

A cikk szubjektív véleményeket tartalmazhat!

Címkék: #reklám #katusfood #katusnutrition #zsírok #omega3 #omega6 #blog #blogposzt #cikk #cikksorozat #szakmaiszemmel #mik #ig_hungary #katusattila