Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Minden amit a zsírokról tudni érdemes

Katus Attila
4. rész

Állati eredetű Omega-3 zsírsavak

Omega-3 zsírsavak

●       DPA (docosapentanoicsav)

●       EPA (eikozapentaénsav)

●       DHA (dokozahexaénsav)

●       ALA (alfa-linolénsav)

●       SDA (sztearidonicsav

Nyugodtan megkockáztathatjuk azt az állítást, hogy a legfontosabb, egészségi állapotunkat nagymértékben pozitív irányba befolyásoló zsírsavak közé tartoznak. Bevitelük többségében nehézségekbe ütközik Magyarországon, de lényegében az egész világon. De hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, az Omega-3 és Omega-6 zsírsav bevitel megfelelő arányának kialakítása jelenti az igazi kihívást számunkra.

A tengeri ételekből származó Omega-3 zsírsavak a gyulladás gátló, míg az Omega-6 zsírsavak - főképpen a növényi olajokból - gyulladás fokozó anyagokra bomlanak. Ha az étrendünk sok Omega-6 zsírsavat tartalmaz és kevés az Omega-3, akkor annak gyulladásfokozó hatása lesz a szöveteinkben.

Állati eredetű Omega-3 források: DPA, EPA és DHA

DPA Omega-3

Egy kevésbé ismert és kommunikált, bár az eszkimók által sokat fogyasztott Omega-3

zsírsav. Kizárólag az Északi-tenger halaiban található. A Dél-Csendes-óceáni régiókban élő halak nem tartalmaznak DPA-t. Ezért sem mindegy a hal eredete, igaz az EPA DPA-vá tud alakulni. Ugyanolyan nagy jelentőséggel bír, mint az EPA és a DHA. Egyrészt közvetítői szerepet tölt be közöttük, másrészről az ereink belső felületét az endothelt védi, segít az érelmeszesedés megelőzésében, gátolja az érfal lerakódásokat, megakadályozza hogy azok megkeményedjenek. Egyes kutatások szerint tízszer erősebb hatásfoka van, mint a DHA-nak vagy EPA-nak. A keringési betegségekben szenvedőknek mind a 3 szint jellemzően alacsony az EPA, DHA, DPA hármasból, de a DPA szintje a legalacsonyabb az egészségesekhez képest. A magas DPA szinttel nagyon lecsökkenthetjük a szívinfarktus esélyét. A DPA az agyra, a kognitív képességeinkre is jó hatással van.

Ami tartalmazza:

●       anyatej (EPA tartalma alacsony, DPA tartalma és DHA tartalma magas),

●       fóka zsír,

●       bálna zsír,

●       hering olaj,

●       lazac olaj

EPA és DHA Omega-3

Az EPA-t és DHA-t majdnem kizárólag az olajos halak tartalmazzák. A legszéleskörűbben elérhető és nagyon szükséges EPA és DHA források a különböző hidegvízi halfajták: lazac, hering, makréla, szardella, szardínia, tonhal és a pisztráng. Bár a halak értékes forrásai az Omega-3 zsírsavaknak, azt nem maguk állítják elő, hanem a táplálékul szolgáló algákból, planktonokból, rákokból vagy a zsákmányul ejtett kisebb halakból nyerik. Az EPA és a DHA a halakon kívül kagylókban, illetve kis mértékben ugyan, de a polipban is található. Az élelmiszerfogyasztási felmérések azt mutatják, hogy az Omega-3-ra vonatkozó ajánlásokat az EPA+DHA és a halfogyasztás tekintetében nagyon kevés ember teljesíti.

Krill olaj

Egy alternatívája a halolajnak. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy könnyebben mészthető, gyorsabban felszívódik, magasabb az antioxidáns (astaxanthin) tartalma, fenntarthatóbb, környezetbarátabb, mint a halolaj. Krillolaj 3-4x hatékonyabban tud hasznosulni az emberi szervezetbe, mint a halolaj, hiszen foszfolipid kötéssel tartalmazza az EPA-t és DHA-t, éppen úgy mint az emberi szervezet, míg a halolajak esetében triglicerid formában található.

Az antarktiszi krillben természtesen megtalálható antioxidáns, az astaxanthin tartósítja az olajat. Nem avasodik úgy mint a halolaj. Nincs nehézfém terhelés, mert a rákok nem halmoznak fel mérgező anyagokat. Rövid ideig élnek az óceán legmélyén tiszta környezetben és a tápláléklánc alján helyezkednek el.

Antarktiszi KRILL: Euphausia superba

Egy pici garnélarák típusú rákfajta. Algával táplálkoznak. Teljes mennyiségét 500 millió tonnára becsülik. Bálnák, pingviknek, fókák táplálékaként szolgál. A kihalászott krillek a déli óceánból, Antarktiszról érkeznek. Hozzáadott (mesterséges) anyagot nem tartalmaznak.

A cikk szubjektív véleményeket tartalmazhat!

Címkék: energia, tavasz, katustippek, Katus Attila, katusfood, zsír, egészség