Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Ha véget ért a szabadság: mozogjunk az irodában!

Valószínűleg a munkahelyünk az, ahol a legtöbb stressz ér minket, ráadásul a napunk nagy részét is itt töltjük. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ideális környezetet alakítsunk ki magunknak. Egy átlagos irodai munkahelyen dolgozó ember munkanapjai során keveset vagy egyáltalán nem mozog; többnyire alig tesz meg pár száz lépést. Márpedig ha nem dolgoztatjuk meg időnként a testünket, garantált, hogy nem fog jól működni!

Így üljünk!

Figyeljünk arra, hogy ne görnyedjünk, mindig egyenes háttal üljünk. A helytelen testtartásnak ugyanis súlyos következménye is lehet: a gerinc könnyen merevvé válik, elveszti hajlékonyságát, rugalmasságát. A merev gerincoszlop hátfájást okoz, és többféle komoly bajt előidézhet. A szív- és érrendszeri problémák mellett az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás is a mozgásszegény életmód velejárója.

Fontos továbbá, hogy soha ne üljünk kicsavart helyzetben! Legyünk ideális távolságra a monitortól. A lábainkat ne tegyük sokáig keresztbe, mivel ez sem az izmainknak, sem az ízületeinknek nem tesz jót. Ne üljünk hosszabb ideig egy pozícióban, még akkor sem, ha az irodai székek kényelmesek.

Visszér is kialakulhat

A fenti problémák mellett nagyon hamar megjelenhet a már sokak számára ismerős visszér. Az alsó végtagból a vér visszaáramlásához szükség van izommunkára, ugyanis a vénák falában nincs izom, amely továbbítaná a vért. Ha nem mozgunk eleget, nem működik a szívet segítő izmok által generált pumpáló funkció, ezáltal az erekben pang a vér.

Mozgassuk át a testünket!

Már az is sokat számít, ha eleinte óránként felállunk néhány percre, és nyújtózkodunk egyet. Aztán folyamatosan szoktassuk hozzá magunkat a több mozgáshoz. Természetesen az iroda nem egy fitneszterem… Ezért a munkahelyi helyiségekben a hagyományostól eltérő, speciális – meglehet, olykor némelyek számára humorosnak tűnő, de annál hasznosabb – mozgásformákat kell előnyben részesíteni.

Mozogjunk, amikor csak lehet!

Lift helyett használjuk a lépcsőt. Szünetekben is lépcsőzhetünk, eleinte csak pár emeletet, aztán fokozatosan növelhetjük az időt és a sebességet. Ha a munkatársainkkal meg kell beszélni valamit, menjünk át az irodájukba gyalog, telefonálás vagy e-mail küldése helyett. Addig is mozgunk egy kicsit.

A tárgyalásokat sem muszáj végigülni, ha tehetjük, álljunk fel, és járkáljunk egy keveset. Telefonálás közben is sétálgathatunk, nem kell feltétlenül a székünkből intézni a hívásainkat.

Egyszerű lábgyakorlatok

Ülés közben is végezhetünk gyakorlatokat, feltűnés nélkül, akár naponta többször. Bújjunk ki a cipőnkből, és hajlítsuk be a lábujjainkat, mintha egy ceruzát akarnánk megfogni velük, majd hirtelen engedjük el. Ismételjük meg néhányszor.

Egy könnyű vádligyakorlattal serkenthetjük a vérkeringésünket: emelkedjünk lábujjhegyre, majd lassan vissza. Ez segít megelőzni a visszér kialakulását.

Mindent mozgassunk át!

Arra is fordítsunk időt, hogy az elgémberedett izmainkat, ízületeinket átmozgassuk. Végezhetünk fejkörzéseket, vállkörzéseket, amelyek a nyaki izmainkat megdolgoztatva csökkentik a terhelést. A csuklónk, az ujjaink hajlítása, feszítése segít megelőzni a sok gépelés, írás okozta ínhüvelygyulladást.

A derekunkat is át tudjuk mozgatni, ha a székünkben előrehajolva megérintjük a lábfejünket, aztán felemelkedve hátrafordulunk az egyik, majd a másik irányba.

Hatékonyabb munkavégzés

Több munka-egészségügyi intézet ajánlja a munkahelyi tornát, mint a mozgásszervi betegségek  megelőzésének hatásos módszerét. Manapság már teljesen egyértelmű, hogy ha a napi 8-10 órás munkát egy kis tornával, mozgással megszakítjuk, akkor jóval hatékonyabbá válik a munkavégzés. Ne féljünk a főnökünk, a kollégáink rosszalló tekintetétől, inkább vonjuk be őket is!

Légzés és nyújtás

A stressz kezelésére vagy a pár perces kikapcsolódásra, felfrissülésre tökéletes módszer a légzőgyakorlat. Már néhány mély levegővétel segít megszabadulni a feszültségtől!

Feszítő gyakorlatokkal a stressz ellen

A feszítő, izomtonizáló gyakorlatok ugyancsak segíthetnek a stressz leküzdésében. Feszítsük meg a farizmunkat; érezni fogjuk, hogy kissé megemelkedünk. Nyújtsuk ki a lábunkat az asztal alatt, majd feszítsük meg. Szorítsuk össze a combjainkat, azután feszítsük meg a karjainkat, szorítsuk ökölbe a kezeinket. És így tovább!

Címkék: mozgás, iroda, munka