Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Egy ideális mozgásforma, a gyaloglás

Mivel számtalanszor hangsúlyoztam, gondolom, most már mindenki tisztában van vele: az egészség megőrzésének alappillére a megfelelő mennyiségű testmozgás. Ennek ellenére folyamatosan emelkedik azok száma, akik csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem sportolnak. Mindazoknak, akik életükben még sosem edzettek rendszeresen, esetleg már régen abbahagyták, szívből ajánlom a gyaloglást.

Gyalogolni mindenki tud

A gyaloglás nem más, mint séta, csak valamivel nagyobb sebességgel. A kocogástól és a futástól pedig abban különbözik, hogy mozgás közben az egyik lábunk mindig a talajhoz ér, tehát nincs repülő fázisa a mozgássornak. Ettől lesz igazán ízületkímélő.

Gyalogolni mindenki tud, bárhol megteheti, és nem függ az életkortól sem. Szinte semmilyen kockázattal nem jár, előnye viszont annál több van!

Kilófaló gyaloglás

A megfelelő tempójú gyaloglás a szívizmokat erőteljesebb munkára készteti. Ha rendszeresen végezzük, csökkenti az erekre gyakorolt nyomást, vagyis a vérnyomást. Ugyanakkor korunk másik nagy problémája, az elhízás ellen is nagy segítség: napi 30 perc gyaloglással több száz kalóriát égetünk el. Emellett az anyagcserénk felgyorsítása révén hozzájárul a fogyáshoz.

De aki kizárólag gyaloglás segítségével szeretne fogyni, annak nem árt tudni, hogy ehhez a napi félórás séta nem biztos, hogy elegendő lesz, mivel a mozgás alacsonyabb hatásfoka miatt 30 perc alatt a szervezet az elraktározott zsírkészletéhez még csak hozzá sem nyúl. A fogyás érdekében a napi adagot bizony 1-1,5 órára kell emelni.

Mértékletesség és helyes technika

Ahogy az élet minden területén, itt is fontos a mértékletesség! A gyaloglóprogramokat kezdjük kényelmes tempóval, ezt később persze ajánlott fokozni. A mennyiség – azaz a távolság – a kondíció fejlődésével szintén növelhető.

A gyaloglás helyes technikájának betartása sem elhanyagolható tényező. Az előrelépés nyújtott lábbal történik, először a sarok éri a talajt, majd a testsúlyt gördüléssel helyezzük át, a külső talpélen keresztül.

Nem szabad megfeledkezni a karmunkáról sem: gyaloglás közben a karoknak behajlítva és mozgásban kell lenniük. Emellett természetesen a bemelegítést, a mozgást megelőző és levezető gyakorlatokat se hagyjuk ki!

Együtt könnyebb

A rendszeres testmozgás élvezetesebb és talán könnyebb is, amennyiben barátokkal, társsal, családtagokkal együtt végezzük. Ha van rá lehetőség, gyalogoljunk oszlopban: a legutolsó személy előzze le a sort, majd az utána érkező zárkózzon fel a menet elejére, így mindenki intervalledzésen vesz részt. Természetesen a jelenlevők fizikai állapotának ebben az esetben hasonlónak kell lennie.

Címkék: gyaloglás, mozgás