Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Fáradtság és holtpont, 1. rész

A fáradtság – amely általában a nap végén jelentkezik – mindenki számára ismert érzés. Ám annak ellenére, hogy mindennapos, egy meglehetősen összetett jelenségről van szó.

A sportéletben a fáradáson az izmok kimerülését értjük, azaz a fizikai teljesítményünk romlását. Emellett beszélünk szellemi fáradtságról is, amely hosszan tartó szellemi munka, erős koncentrálás következtében alakul ki, és amely sokszor a testi fáradtság érzésével párosul; ez szintén teljesítményromlással jár. Pontosan emiatt javasolt időnként némi testmozgás a munkahelyeken, hiszen a test átmozgatása során szellemi frissességünk is visszatér, minek következtében a munka sokkal jobban megy majd.

A szervezet védelmi jelzése

A fáradtság érzése egyfajta figyelmeztetés, védelmi jelzés a szervezet részéről: mind pszichésen, mind fizikálisan óv minket a kimerüléstől. Vagyis a fáradtság alapvetően nem az ellenségünk, hanem a barátunk. Az izomfáradás során érzékeljük, hogy nem tudjuk folytatni az eddigi szinten az adott mozgást, és az intenzitás is csökken. Sokan azt gondolják, hogy a fáradtságnak csak egy fajtája létezik, és ha nem ezt érzik egy testmozgás után, akkor úgy vélik, nem volt jó a mozgásprogram. Csakhogy természetes módon egészen másféle kimerültséggel párosul egy kardióprogram következtében fellépő fáradtság, illetve az, amit egy súlyzós edzés alatt és után érzünk!

Helyi és általános fáradás

A fáradás lehet helyi és általános. Ha anaerob módon – azaz oxigénhiányos állapotban –, maximális erőkifejtéssel végzünk egy mozdulatot, akkor helyi fáradásról beszélünk. Ebben az esetben a fáradás a tejsavtermelődés és az elégtelen vérellátás miatt alakul ki. A lehetséges okok A fáradás kialakulásának több oka is lehet. Elsősorban a belső egyensúlyunk megbomlásából fakadó kellemetlenségek okoznak fáradást, mint például a túl magas hőmérséklet, a kiszáradás, a vér sav-bázis egyensúlyának eltolódása, ásványianyag- hiány a szervezetben stb. Amennyiben az izom nincs megfelelő állapotban, nem ritka a hirtelen teljesítményromlás sem, például mikrosérülések, izomgyulladás esetén. Bár nem túl gyakran, de előfordulhat, hogy az izom energiaellátása (szénhidrát- és zsírraktár) kimerül, illetve – jóval nagyobb eséllyel – oxigénhiány is okozhatja a hanyatlást. Utóbbi létrejöhet keringési rendszeri és szívproblémák következtében – ha elégtelen a vér oxigénfelvevő képessége –, illetve légzőszervi betegségek miatt.

A fáradás „folyamata”

A fáradtság kialakulása egy folyamat végkifejlete. Ha a testet inger éri, adott esetben egy edzésterhelés, akkor ez felborítja a belső egyensúlyt, a homeosztázist. Ez ellen a szervezet tenni fog: beindít különböző ellenállásokat, vagyis mozgósítja az energiatartalékokat, megpróbálja átvészelni a „krízist”. Viszont további terhelés hatására ezen raktárak kiürülnek, és ekkor bekövetkezik a kimerülés, a fáradás. A fáradás mutatja a szervezet védekező mechanizmusának működésbe lépését, márpedig ennek jelzéseire figyelni kell, hiszen a túlzott megterhelés akár végkimerülést is okozhat. Ezért megerőltető fizikai tevékenység után mindig fontos pihenni. A fáradás tüneteinek jelentkezését természetesen későbbre tolhatjuk az állóképességünk javításával.

Címkék: fáradtság, holtpont