Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Fáradtság és holtpont, 2. rész

Ahhoz, hogy megelőzzük a teljes kimerülés jelenségét, időben fel kell ismernünk a fáradtság fokozatait.

A kisebb intenzitású edzés hatására létrejövő csekély fáradásnak apróbb jelei figyelhetők meg: az arcon, a nyakon, a végtagokon enyhe pír, közepes izzadás. A mozgásban, a figyelem összpontosításában, a koordinációban nem alakul ki zavar. A testmozgást végző vidám, hangulata, közérzete normális, élvezi a mozgást. Optimális terhelés estén a fenti tünetek már fokozódnak, aminek eredménye az erős elfáradás. Jelei: erős pirosodás, fokozott izzadás a derékvonal felett. A mozgásban, figyelemben már pontatlanságok,hibák figyelhetőek meg. A testmozgást végző hangulata, közérzete ugyanakkor még elfogadható, de már „visszafogottabb”. A túlzott edzés hatására, amikor nagyon erős fáradtság alakul ki, a tüneteket semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Fontos az is, hogy ezt a stádiumot a lehető leghamarabb pihenés kövesse. Ami a testi jeleket illeti, nagyon erős pirosodással vagy sápadtsággal jár, az egész test intenzíven izzad, emellett folyamatos koordinációs zavarok, helytelen mozgások figyelhetők meg. A teljesítmény lecsökken, a testmozgást végzőnek rossz a kedve; már nem látja értelmét az edzésnek, legszívesebben abbahagyná. Ilyen esetben a terhelés jelentős csökkentésére van szükség, illetve több napos pihenés ajánlott. A vitaminok, sótabletták segíthetnek, valamint egy alapos masszázs is kedvező hatással bír: gyorsabb regenerációt eredményez.

Holtpont és „second wind” a fáradás érzésével

A holtpont a szervezet „átmeneti válsága”. Azt az érzést kelti bennünk, hogy nem tudjuk folytatni, képtelenek vagyunk tovább végezni az adott tevékenységet, de ha nem hallgatunk a csábításra, visszatér az erőnk, munkaképességünk. A holtpontot ne keverjük össze a valódi fáradtsággal. Kezdetben talán hasonló a két érzés, de mégsem azonosak! Jellemző módon a testmozgás kezdeti szakaszában lépnek fel a tünetek, a végtagok elnehezülését, a szív felgyorsult dobogását érezzük. Ha ekkor nem adjuk fel, és átesünk a holtponton, a megkönnyebbülés érzése lesz úrrá rajtunk. Ezt a jelenséget hívják „second wind”-nek, vagyis második szélnek.

Átlendülni a holtponton

Ahhoz, hogy a holtponton túljussunk, és élvezhessük az utána következő pozitív hatásokat, nemcsak fizikális kitartásra, de akaraterőre, pozitív gondolkodásra is szükség van. Nem adhatunk fel mindent, ami egy kicsit fáj vagy nehézkes! Már csak azért sem, mert 15-20 perc után a szervezet megkezdi az endorfin, azaz a boldogsághormon termelését, amely a fájdalomcsillapítóhoz hasonló hatással bír, így a hangulatunkat is kedvezően befolyásolja.

Címkék: fáradtság, holtpont, folytatás