Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Vízi sportok nyárra, elsőként néhány gondolat az úszásról

Tudtad, hogy Az úszás és a futás energiaigénye 1 : 4 arányú, tehát 100 méter úszással annyi kalóriát égetünk el, mintha 400 métert futottunk volna?

A víz és az úszás jótékony hatásai

A vízben csökken a testsúly, így kisebb terhelés éri az ízületeket, a gerincet. Ebben a közegben az ember a szárazföldi testsúlyának csupán a 10%-a, tehát sokkal kisebb terhelés nehezedik az ízületekre. A víz fokozott nyomása ráadásul „masszírozza” az izmokat, serkenti a keringést, jó hatással van az emésztőrendszerre, javítja a vénás visszaáramlást, segíti az ödémák megszűnését, a szövetek gyógyulását. Általánosságban tekintve kiváló tartásjavító, fejleszti a mozgáskoordinációt, az állóképességet, az izomerőt. Átmozgatja a teljes testet, valamint alakformáló hatású. Az úszás erősíti az immunrendszert, kiváló ellenszere a depressziónak, a pszichés problémáknak, és szellemi felfrissülést idéz elő. Javítja a közérzetet, a beszűkült ízületi mozgásokat; az ízületi fájdalmak a vízben csökkennek, így olyan mozgások is fájdalommentesek lehetnek, amelyek a szárazföldön a testsúlyunk miatt nem azok. Sőt, a gerincterhelés is megszűnik.

Mindenkinek ajánlott

A víz megfelelő hőmérsékletének megválasztása rendkívül fontos! A hűvösebb vízben úszni, a közepes hőmérsékletűben tornázni, míg a melegben – 36-38 °C – lazítani érdemes. Az úszás másik nagy előnye, hogy a sokak által kellemetlennek tartott izzadással sem kell foglalkozni, hiszen a víz hűti a szervezetet. A nyári hőségben kifejezetten üdítő mozgásforma. A vízben történő mozgás minden korosztály számára ajánlott, és olyan esetekben is javasolt, mint a várandósság és a szülés utáni időszak; nagyon pozitív hatással van a cukorbetegségben vagy csontritkulásban szenvedők állapotára.

Miként hat ránk?

A víz teljesen más közeg, mint a levegő – nyolcszázszor sűrűbb. Ennek köszönhető a nagyon erőteljes közegellenállás; ezt az úszó testalkata, nagysága, sebessége és a víz sűrűsége is befolyásolja. Ha a sebességünket duplájára növeljük, vagyis ha kétszer olyan gyorsan úszunk, akkor ez az ellenállás négyzetesen növekszik.

Címkék: sport, úszás, nyár