Katus Attila aerobik szakedző, személyi edző, életmód tanácsadó hivatalos weboldala.

Kezdd lendületesen az őszt - edzéstippek az őszi időszakra

Katus Attila
Véget ért a nyár és ezzel együtt a nagy meleg is. Szomorkodásra azonban semmi okod, ugyanis az ősz a legjobb évszak a sportoláshoz. Az alábbi tippek segítségével neked is könnyebben fog menni az őszi sportolás, és kirobbanó formában vághatsz neki a hideg télnek. Sőt, ha rendszeresen sportolsz, akkor elkerülheted az őszi levertséget és komorságot, megőrizheted az egészséged, és a fáradtságnak is búcsút mondhatsz.

Sport a szabadban

Az őszi időjárás tökéletes a szabadtéri sportokhoz, hiszen már nincs sem túl meleg, sem túl hideg. Éppen ezért érdemes olyan szabadtéri sportokat választani ebben az időszakban, mint a futás, a kerékpározás vagy a különböző csapatsportok, de felkereshetsz egy szabadtéri edzőparkot is. A rövidülő nappaloknak hála akár még egy gyönyörű naplementének is tanúja lehetsz edzés közben. Fontos azonban, hogy amint az idő hidegebbre fordul, kerüld a szájon át történő belégzést, az orron keresztüli levegővétellel ugyanis elkerülheted a megfázást.

Pótold a tápanyagokat

Nyáron valószínűleg te is sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottál, ám ahogy hűl az idő, egyre kevesebb lesz az idénygyümölcs- és zöldség, ami valószínűleg az étrendeden is meglátszik. Emellett a napsütéses órák száma is egyre csökken, így mindenképpen érdemes pótolni a vitaminokat és ásványi anyagokat. Egy komplex étrend-kiegészítővel nemcsak ahhoz járulhatsz hozzá, hogy a tested megfelelően működjön, de növelheted a teljesítményed, és gyorsíthatod a fogyást is.

Bemelegítés és nyújtás

Ha a hűvösebb napokon elhanyagolod a bemelegítést, akkor az izmaid nem fognak engedelmeskedni, és akár még egy sérülést is kockáztatsz. Éppen ezért szánj időt az alapos, jól átgondolt bemelegítésre, mely tartson legalább 15 percig, és mozgassa át minden izmodat. Az edzés után pedig fontos a nyújtás is, amiről semmiképp ne feledkezz meg, hogy a szervezeted regenerálódhasson. Ám a nyújtást nem feltétlenül kell a szabadban végezni, ha hűvös az idő: bőven elég, ha erre csak a meleg szobában kerítesz sort, miután hazaértél.

Figyelj a megfázásokra!

Bár a rendszeres sport erősíti az immunrendszert, ősszel bárkivel előfordulhat, hogy megfázik. Ha lázad van, köhögsz vagy folyik az orrod, akkor semmiképp ne sportolj, ugyanis a szervezetednek minden energiára szüksége van a gyógyuláshoz, és ha megerőlteted magad, azzal csak súlyosabb betegségeket kockáztatsz. Ne aggódj, miután meggyógyultál, bőven lesz időd behozni a lemaradást, és leadni a felesleges kilókat. Ehhez segítséget nyújt KATUSFOOD Étkezés helyettesítőm is, mellyel egy teljes étkezést válthatsz ki lemondás nélkül.

Címkék: Katus Attila, Katusfood, Katusnutrition, katustippek, egészség, étkezés, testmozgás, életmód, brutalmatrix, katusaktív